Arena Sanatatii – Cand si cum ne pot ajuta sedintele de fiziokinetoterapie
0Arena Sănătății – Când și cum ne pot ajuta ședințele de fiziokinetoterapie
Invitat: domnul Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut în cadrul Clinicii Medicale Floare de Lotus (www.floare-de-lotus.com, 0744 470 138, strada Iordache Golescu nr. 17, parter, Bucureşti, sector 1)
Cecilia Caragea: Dacă stăm mult la birou fără să facem pauzele de rigoare, ajungem să ne confruntăm cu dureri de spate. Am auzit acest lucru de nenumărate ori. Dar care este explicația și ce am putea face împotriva durerilor de spate? Ne explică domnul Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut în cadrul Clinicii Floare de Lotus.
Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut: Această poziție statică este una dintre cele mai nocive pentru coloana vertebrală, aceasta presupunând o lipsă în special de hidratare la nivelul cartilajelor intravertebrale, ceea ce duce la degradarea lor. Tot poziția statică menținută continuu produce sau are ca efect negativ apariția contracturilor musculare, care, la rândul lor, intrând într-un cerc vicios, modifică tot ce înseamnă geografie osoasă.
Cecilia Caragea: Dar de ce se vorbește de o slabă hidratare, în această situație?
Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut: Discurile vertebrale, fiind țesut conjunctiv, ca toate țesuturile conjunctive din corp, nu au hrănire proprie. Sunt niște structuri braditrofe, un termen medical, adică nu au vase limfatice, nu au vase de sânge, nu au nerv specific. Hrănirea lor se face doar prin difuziune, adică diferențele de presiune exercitate prin mișcare asupra lor. În momentul în care această difuziune nu se face, automat, nici nu se alimentează cu ceea ce trebuie, cu substanțele hrănitoare specifice discului, nici nu se curăță de produșii metabolici rezultați din metabolismul lor. Ele nu sunt hrănite ca atare. Hrănirea lor se face exclusiv prin difuziune de fluide. Ca să existe această difuziune, trebuie să aibă loc mișcarea. Această difuziune se face numai prin mișcare, prin exercitare de presiune asupra lor. Iar exercitarea de presiune se face prin mișcare. Aceasta înseamnă că o statică prelungită duce la lipsă de hidratare specifică, lucru care, automat, va duce la degradarea discului intervertebral, cu toate consecințele specifice. Apariția tuturor patologiilor… nu a tuturor, căci mai sunt și alte boli care intervin asupra patologiei de coloană vertebrală… dar aceasta este principala cauză de care se vaită mai toată lumea. Marea majoritate au aceste patologii de coloană lombară, în special, căci toți stăm aplecați, stăm pe scaun și apar herniile de disc, cu toate consecințele specifice, durerile lombare, durerile de picior cu compresiile radiculare, de rădăcini nervoase, afectarea sciaticului, apariția sciaticilor.
Cecilia Caragea: Și de ce ne doare spatele mai ales în zona lombară, atunci când stăm mult pe scaun, la birou?
Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut: Pentru că, coloana vertebrală având curburile ei specifice naturale, se produce o hiperlordozare sau o delordozare, depinde de postură, cum stăm pe scaun, dacă e o postură adecvată sau nu. Dar de obicei se produce o hiperlordozare. Aceasta înseamnă că o anumită zonă a discului intervertebral va fi supracompresată, ceea ce va duce la herniere, adică rupere de disc, automat cu compresie, fie pe radiculare, pe rădăcinile nervoase care ies la nivel lombar, fie chiar spre canalul medular, ceea ce este un pic mai grav. Tot din cauza poziției prelungite în timp apar contracturile. Mușchiul trebuie să compenseze acea poziție. Noi avem un întreg lanț kinetic la nivelul musculaturii, pentru a menține postura ortostatică, pentru a menține pozițiile specifice, cu reflexe specifice fiecărei poziții. Aceasta înseamnă că mușchiul stă într-o contractură permanentă. Acea contractură duce, automat, tot la lipsă de hrănire, dar la nivelul mușchiului, la nivelul țesutului muscular, la nivelul celulei musculare, al fibrei musculare. Contractura ce înseamnă, de fapt? Înseamnă o scurtare a mușchiului, care, la rându-i, va trage de capetele osoase pe care se inserează, ceea ce, la rându-i, produce compresia asupra discurilor sau asupra ligamentelor care țin coloana vertebrală, corpurile vertebrale unite între ele. Deci se creează un lanț vicios, un cerc vicios, un lanț vicios de efecte și consecințe specifice.
Cecilia Caragea: Când intervine fiziokinetoterapeutul? De fapt, când este necesară o vizită la medic și când se recomandă ședințe de fiziokinetoterapie?
Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut: Când sunt pusee inflamatorii, de exemplu, nu se abordează imediat cu kinoterapie sau cu altceva. Așteptăm să treacă puseul inflamator sau chiar durerea, puseul dureros. Aceasta înseamnă că se intervine, pe de o parte,i njectabil, dar și cu tot ce înseamnă medicație specifică: antiinflamatoare, calmante, decontracturante și așa mai departe. După aceea, după ce trece puseul inflamator și dureros, intervenim în zona noastră, în zona mea, în special, de fizioterapie sau osteoterapie. Iar aici tot ce ține de mine înseamnă fizioterapie. Aceasta înseamnă lucrul cu aparatele specifice de fizioterapie, TECAR, electrostimulare, avem criogeneză, ultrasunete, fiecare cu efectele lor specifice asupra problemei și abordabile specific, în urma unui plan de recuperare pe care îl dă medicul de recuperare. Pacientul vine cu patologia specifică. Merge la medicul de recuperare, medicul de recuperare constată patologia, ce are, i se prescrie medicația specifică și i se întocmește un plan de recuperare. După aceea, vine la mine pentru a executa acel plan de recuperare, în funcție de ce dă medicul de recuperare.
Cecilia Caragea: Haideți să aflăm în ce constă această tehnologie TECAR!
Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut: Folosirea undelor electromagnetice, care îmbunătățesc foarte mult permeabilitatea membranei celulare. Crescând permeabilitatea membranei celulare, crește metabolismul celular. Aceasta înseamnă o regenerare mai bună la nivelul țesutului. În același timp, tot această tehnologie TECAR are și un efect deconctracturant și calmant, căci emite și căldură. Căldura știm că scade vâscozitatea, îmbunătățește circulația limfatică, circulația venoasă, circulația arterială, se scad aderențele la nivelul țesutului conjunctiv din fibră, din mușchi, ceea ce mă ajută pe mine ca, ulterior, să pot aplica proceduri de kinetoterapie sau de masaj. Adică sunt premergătoare. TECAR-ul poate fi folosit premergător procedurilor de masaj. Sunt niște electrozi care se folosesc în mod combinat, în funcție de patologie. Are și niște programe prestabilite, în funcție de patologia specifică, e un timp care se lucrează, între 10 și 15-20 de minute pe fiecare pacient sau zonă. Are doar efect calmant, decontracturant, liniștitor, pe unii pacienți chiar îi cam ia somnul…
Cecilia Caragea: Cât durează?
Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut: O procedură cu TECAR, după aceea, dacă continui cu masaj, poate să fie până la o jumătate de oră, chiar o oră, depinde de patologie, de situație, de cum cedează… Fiecare pacient e abordat individual, acum, fiecare organism răspunde și are un feedback specific.
Cecilia Caragea: Cu ce alte tehnologii se lucrează la Clinica Floare de Lotus?
Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut: Mai avem electrostimulare, tot ce înseamnă curenți specifici diadinamici, interferențiali, care au efecte specifice, de electrostimulare, de recuperare musculară, de recuperare neuromusculară, care se folosesc în paraplegii, în tot ce înseamnă deficite neuromusculare. Se aplică electrozii pe zona respectivă, pe mușchiul respectiv, pe capete, depinde, pe zonă, unde e problema…
Cecilia Caragea: Ce simte pacientul?
Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut: Poate să simtă sau poate să nu simtă ceva. Nu e musai să simtă ceva. De obicei, se simt un fel de furnicături sau înțepături sau ușoare curentări, ca să zic așa. Sau chiar poate să ajungă să simtă contracții musculare, să vadă contracția musculară, efectiv, în funcție de intensitatea pe care o folosim, de timpul pe care îl folosim. De obicei, intervine adaptabilitatea receptorilor de la nivelul corpului și, atunci, pacientul vine și spune: „Păi nu mai simt, dă-l mai tare!” Asta nu înseamnă că aparatul nu mai lucrează sau că nu mai are efect. Că el vrea tot timpul ceva augmentat… Nu e corect să abordăm problema în felul acesta. Trebuie să lăsăm aparatul să-și facă treaba, în funcție de procedură, de planul de recuperare. Și el își face treaba singur. Nu trebuie să ținem cont tot timpul de dorințele pacientului. Poate că nu se poate, poate că patologia nu-mi permite să ridic intensitatea la un anumit prag și trebuie luate gradual.
Mai avem crioterapia, în același timp, care se face cu ultrasunete. Crioterapia e foarte bună în special în procesele inflamatorii, pentru reducerea proceselor inflamatorii și dureroase acute. Cronice, mai puțin, cu timp mai îndelungat… Aceasta înseamnă că, după accidente, tot ce înseamnă luxații, entorse, chiar rupturi ușoare sau fracturi ușoare sau lucruri de genul acesta, rupturi musculare, întinderi musculare, unde sunt procese inflamatorii dureroase acute, se intervine foarte bine cu crioterapia. Ceea ce înseamnă același lucru pe care îl face pacientul când pune gheață, acasă, sau dă cu un spray care răcește. Este un aparat cu un cap care se răcește, ajunge până la minus 5 grade Celsius. Tot în funcție de patologie, se aplică cu un gel, aplicăm gelul și, prin intermediul gelului, care face o aderență mai bună, adică se transmite temperatura mai bine, se aplică cu capul acela, răcește și se produce o vasoconstricție, ceea ce reduce procesul inflamator și dureros. În același timp, acest cap… avem și ultrasunete la el, care intervin și ele în creșterea permeabilității celulare și asupra circulației. Deci se produce o regenerare mai rapidă a țesutului.
Cecilia Caragea: În concluzie, ar trebui să înțelegem cum apar durerile de spate și ce am putea face împotriva lor. Astăzi, există noi tehnologii, proceduri, aparate, dar totul este să apelăm din timp la specialiștii în sănătate, așa cum sunt cei de la Clinica Floare de Lotus.
Eu vă mulțumesc tare mult pentru că urmăriți Arena Sănătății! Bineînțeles, pentru mai multe emisiuni de sănătate, vă invit să intrați pe accmediachannel.ro. ACC asta înseamnă: Arena Content Communications, comunicare prin conținut de calitate, informații validate de specialiști de top din domeniile lor de activitate. Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube și să dați like paginii noastre de Facebook. Bineînțeles, ne găsiți și pe Instagram și pe TikTok. Vă mulțumim tare mult și vă dorim multă sănătate!