Dialoguri pentru sanatate – Despre cosmetica profesionala in Romania
0Despre cosmetica profesionala in Romania
Invitata: Doamna Neli Pfeiffer, cosmeticiana la ApiEstetic (www.apiestetic.ro).
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, in seria noastra de emisiuni Dialoguri pentru Sanatate vorbim si despre frumusete, pentru ca sanatatea si frumusetea se impletesc. Astazi stam de vorba cu doamna Neli Pfeiffer, cosmetician, care, in timp, a devenit recunoscuta pentru tratamentele cosmetice cu produse apicole. Inainte de toate, as vrea sa va intreb de unde, de cand aceasta pasiune pentru tratamentele pentru frumusete cu produsele stupului?
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Printr-o intamplare mare si foarte fericita pentru mine, am nimerit la asa-numita apiterapie. Profesorul Harnaj, fondatorul, initiatorul, parintele Apimondiei, al mierii, daca vreti, in tara romaneasca (sunt multe lucruri de spus legate de profesorul Harnaj!), dupa ce facuse platforma apicola de la Baneasa, care cuprindea un combinat apicol, un institut, o tipografie, totul intr-un parc aerisit, plin de verdeata, aranjat exact ca in Occident (toate acestea se intamplau prin anii ‘70), profesorul a obtinut aprobarea sa-si mai indeplineasca un vis: sa faca in mijlocul Bucurestiului o clinica in care omul sa vina sa se vindece, sa-si ingrijeasca sanatatea cu produse apicole. Evident, si cu cele brute, dar si cu cele fabricate in cadrul combinatului, in cadrul institutului de cercetari apicole. Si, atunci, s-a vrut si un cabinet de cosmetica! A spus: „Eu vreau ca tot omul, ca e barbat, ca e femeie, ca e copil, sa se infrumuseteze cu produse apicole!” Si asa mi s-a deschis mie aceasta usa si am ajuns la apiterapie, treaba care mie mi-a schimbat viata complet…
Cecilia Caragea: Dumneavoastra inteleg ca erati cosmeticiana si ati vrut sa va perfectionati in tratamentele de frumusete cu produse apicole si asa ati ajuns la cabinetul de cosmetica din aceasta clinica?
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Eu facusem scoala de cosmetica care exista pe vremea aceea in Romania, o scoala foarte buna. Repartitiile se faceau in cadrul Cooperativei Igiena, unde era un cumul de servicii – coafor, manechiura, pedichiura, ingrijire corporala, frizerie… Eu nu m-am regasit aici si aveam o foarte mare suferinta si visam, visam la ceva foarte frumos, unde eu sa ma ocup de frumos! Si atunci s-a deschis aceasta usa, care pentru mine a insemnat deschiderea spre realizarea visului meu legat de frumos. Iar frumosul pe deplin l-am gasit in produsele apicole. La inceput, m-au speriat, cumva, pentru ca fiecare produs in parte este un mare complex, cuprinde… aproape tot universul e cuprins in fiecare dintre aceste produse – mierea, polenul, laptisorul, apilarnilul, veninul de albine, ceara de albine… Noi ne luam tot din ce face albina – si pentru sanatate, si, implicit, pentru frumusete, pentru ca, daca esti sanatos, atunci esti si frumos, si pe afara, si pe dinauntru. In curand, se vor face aproape 40 de ani de cand ma joc cu aceste produse apicole si vreau sa spun ca sunt foarte multumita, ma simt implinita si profesional, si ca om, si ca femeie, si ca cosmetician. Este o nisa speciala. La ora actuala, vedeti, lumea cosmeticii este bombardata in fiecare zi cu tot felul de produse de toate felurile, pe care le salut. Nu-s de acord cu toate, dar asta este altceva – experienta intotdeauna poate fi si un mic handicap, pentru ca te apuci si critici, esti sau nu esti de acord… Nu despre asta vorbim! Dar, in aceasta lume plina de aceste noutati, produsele apicole ocupa si vor ocupa locul lor, iar aceasta va fi parerea mea pentru totdeauna.
Cecilia Caragea: Da, pana la urma, si astazi, chiar daca asistam la atatea descoperiri, la noi proceduri, tehnici, tehnologii si produse pentru frumusete, produsele apicole au un ceva al lor imbatabil, sa spunem asa, si chiar au inceput sa fie redescoperite, astazi, si incluse ca ingrediente in tot felul de produse cosmetice.
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Da, este foarte adevarat: foarte multe produse cosmetice, si de la noi, si de pe mapamond, au ca ingrediente produsele apicole. Ce am facut eu la ApiEstetic, impreuna cu fetele, cu colaboratoarele mele? Am facut tratament cap-coada cu produse apicole! La inceput, foloseam produsele brute – mierea, miere; propolisul, propolis; polenul, polen. Si iesea foarte, foarte bine! Sunt toate inglobate in cadrul unei terapii pe care eu vin si o particularizez persoanei respective, care este pe pat. Pentru ca nu este simplu, nu merge pentru oricine, trebuie o testare prealabila, pentru ca toate aceste produse sunt produse vii, reactive. Deci cand le-ai pus pe piele… nu stiu daca, atunci cand le inghitim, cand le mancam, simtim ceva, nu, nu simtim, dar pe piele ele dau o oarecare reactie, datorita acestui bagaj foarte mare de substante bioactive, vii. Si, atunci, eu trebuie, am invatat sa fiu foarte atenta sa testez persoanele. Dincolo de aceasta reactivitate, care intra in normalitate, pot sa am o alergie. Acesta este un motiv pentru care foarte multa lume s-a ferit de aceste produse apicole. In special medicii si medicii dermatologi ignora aceste produse pe ideea de alergie, pe ideea de pericol mare de alergie… poti sa mergi pana la soc anafilatic… Dar acesta nu este un motiv sa le tai de pe lista si sa nu le folosesti – ele se folosesc si acum. Cum spuneati dumneavoastra, este o revenire, o redeschidere a oamenilor, pentru ca sunt mai informati, pentru ca sunt mai deschisi, pentru ca au trecut prin toate aceste filiere cosmetice de top, sa le zic asa. Multe dintre cliente spun: „Eu ma duc si la madam cutare, care ma face cu tot felul de masinarii moderne si de substante, uleiuri, acizi, dar vreau si la tine, ca este mai autentic, este mai aproape de natura, mai aproape de fiinta umana!” Aici vreau sa ajung! Produsele apicole sunt legate indisolubil de fiinta noastra. Nu mai tin minte cine a spus ca, in clipa in care… stiti, da, ca e pericol cu tot ce se intampla pe mapamond si ca albinele sunt in pericol sa dispara… Un mare intelept a spus: „In clipa in care albinele vor disparea, va disparea si viata de pe pamant.” Este trist si adevarat, daca ne gandim ce face albina in natura, ce aduna, cum aduna…
Cecilia Caragea: Si aceste tratamente de frumusete cu produse apicole ati inceput sa le elaborati in cadrul acelei clinici…
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: In cadrul acestui centru de apiterapie, care era o minunatie in vremea respectiva. N-o spun eu, o spuneau oameni de specialitati diferite, din domeniul medicinei, al biochimiei, apicultori care veneau din strainatate. Noi aveam tot timpul vizitatori din strainatate pe vremea lui Ceausescu. Ba, mai mult, fac o mica paranteza: profesorul Harnaj l-a convins pe Ceausescu sa ii dea girul de a face acea platforma apicola de la Baneasa, de care am amintit la inceput, cu combinat apicol pus la punct, cu tehnologie de ultima ora, pentru ca profesorul Harnaj facea parte dintr-o organizatie mondiala, numita Apimondia, care avea la noi un sediu foarte serios, fiind reprezentata de profesorul Harnaj, dar si de tot ce insemna albina, albinarit in Romania. Strainii erau foarte incantati de ce putea sa faca albina in Romania. Iar el l-a convins pe Ceausescu sa faca acest combinat si a spus: „Voi scoate miere la export si iti aduc valuta!” Valuta l-a sensibilizat pe Ceausescu. Si asa a fost! Romania era printre primele tari in domeniul apiculturii, ba, mai mult, in apiterapie! Veneau specialisti din Europa, care spuneau: „Este singura in Europa!” Functionau aici medici alopati, erau medici de varsta medie, pe specialitati diferite – cardiologie, interne, ORL, urologie, endocrinologie, stomatologie… Lucrau in spitalele mari din oras, dar aveau ca hobby apiterapia. Si erau uniti, era societatea lor, se faceau simpozioane, se faceau congrese. Acolo, eu, fiind „copil de trupa”, cosmetician, stateam pe langa ei, participam si eu cat se putea la aceste simpozioane. La congrese nu am putut merge, ca nu se dadea drumul la oricine atunci… La congrese am mers dupa 1990. Si asa am prins si drag, le-am si descoperit si mi-am facut amestecurile…
Cecilia Caragea: Si ati colaborat si cu medici dermatologi in cadrul acestei clinici?
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Da, am colaborat cu un medic dermatolog. Era un medic, profesorul Muresan, care era bine cotat la vremea respectiva, un mare specialist si… un dur. Mi-a zis: “Ce cosmetica faci tu, ce umbli cu aia, ce faci cu aia?” Si nu ziceam nimic, eram si foarte tanara si mica, dansul era profesor, dansul era dermatolog… M-am trezit odata cu dansul in camera, a deschis usa, a zis: “Auzi, nu stiu ce faci acolo, dar ce faci faci bine, ca am vazut doi pusti care au trecut intai pe la mine, i-am tratat cu antibiotic si nu le-a mers bine, iar dupa ce au trecut pe aici si le-ai pus propolis si ce le-ai mai pus sunt OK!”
Cecilia Caragea: Pentru acnee!
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Pentru acnee, da! Si atunci mi-a zambit pentru prima data profesorul Muresan. M-am simtit foarte bine si increzatoare sa merg mai departe! Vreau sa spun ca nu intru pe domeniul medicului. Medicii dermatologi, si in ziua de astazi, au rezerve fata de produsele apicole, au motivele lor medicale, nu ma bag. Dar ce se poate rezolva pana la pragul medical se rezolva foarte bine cu produsele apicole, propolisul… Eu pe toate le iubesc, dar propolisul e prietenul meu cel mai bun. Si nu numai al meu! OMS, Organizatia Mondiala a Sanatatii, l-a recunoscut ca medicament. Vedeti, acum, in farmacii, in magazine bio, in plafaruri, peste tot, sunt tot felul de preparate cu acest propolis pe care albina il face ca sa se apere de dusmanii lumii, sa-si apere copiii, sa se apere de raul acestei lumi… Asta putem sa facem si noi, da? Si pe sanatate, si pe interior, si pe exterior. Da rezultate extraordinare in aceasta afectiune careia ii zice acnee juvenila, acneea ca boala de pubertate. Acum nu mai este, s-a extins si dupa 25 si dupa 30 de ani… Este un conglomerat de motive care face ca aceasta afectiune sa nu treaca de tot si sa recidiveze periodic si la care noi, aici, cu propolis (la cine merge, pentru ca, repet, aceste produse nu merg pe oricine)… rezultatele sunt foarte bune si se rezolva si procesul infectios. Ba, mai mult, se face ca la un tesut normal – este talentul propolisului, care are efect de refacere, efect plastic, cum se numeste in meseria noastra.
Cecilia Caragea: Si, in afara de tratamente antiacneice, in ce tratamente mai utilizati propolisul?
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: El, practic, merge, de regula, pe pielea grasa, pielea grasa, care are si lucruri care convin, si lucruri care nu convin… Atunci cand nu convin, noi trebuie sa reglam aceasta secretie, sa o diminuam, sa o aducem spre normal. Propolisul ma ajuta. Cand introduc in tratamentul respectiv propolis, ma ajuta sa diminuez secretia sebacee.
Cecilia Caragea: Asadar, tinerii care au probleme cu acneea pot sa beneficieze de tratamente antiacenice cu produse apicole, in mod special cu propolis. Si aceste tratramente inteleg ca au avut inceputurile pe vremuri, pe vremea lui Ceausescu, sa spunem asa, in aceasta clinica fondata de proferosul Harnaj. In acea vreme, existau cursuri pentru pentru cosmeticienele din tara, cursuri de perfectionare in care sa invete sa lucreze cu produsele apicole?
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Nu, cum nu exista nici astazi. Atunci, nu… Deci, in aceasta societate de apiterapie, eu si cu inca o colega de-a mea (eram, cum imi place mie sa zic, copiii de trupa) ne tineam dupa ei, dupa toti medicii… Tot ce exista in cadrul institului… cercetare, serviciul de cercetare, sa zic asa, unde erau angajate fete foarte destepte, biochimiste (cu care si in ziua de astazi sunt prietena)… Ele luau si analizau: „Da, uite, efectul bactericid, efectul de hranire, efectul de hidratare… Asta-i la propolis, asta-i contra anemiei, la polen…” Si noi, de acolo, eu si colega mea, ne-am facut autodidacte. Si noi ne-am specializat gratie acestui colectiv minunat de medici, gratie profesorului Harnaj, caruia ii voi fi vesnic recunoscatoare… cerului, dar prin profesorul Harnaj, ca mi-a schimbat viata intr-o viata minunata…
Cecilia Caragea: Asadar, in scolile de cosmetica nu se invatau aceste tratamente cu produse apicole…
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Sunt enumerate la „si alte produse naturale care fac bine”. Dar nu atat de… asa, cum facem noi aici… Eu nu stiu, am facut bine, n-am facut bine ce am facut bine timp de 40 de ani, dar asta am facut! Si o spun clientele mele, clientii mei care veneau la pubertate, veneau la 20, 25 de ani si care vin acum la 50, 55 de ani, vin la 60 de ani… Sunt imprastiati pe mapamond, iar cand vin in Romania ma cauta si imi spun: „Vreau un tratament apicol ca pe vremuri, vreau sa-mi faci o crema de aceea de-a ta, frecata la lingura, cum facea mamaie maioneza acasa…” Cliente care vin si imi spun: „Sa nu cumva sa renunti, sa transmiti mai departe, pentru ca este…” Ele mi-au destupat mintea, ca este o valoare nu a mea, este o valoare a noastra, da? Pe principiul că ce avem mai bun in casa pastram dupa noi, pentru urmasii nostri, nu? Este o treaba care trebuie transmisa mai departe, ceea ce am si facut – i-am transmis-o fiicei mele. Fiica mea, care este de formatie inginer economist, pe limba germana (imi place sa zic, sa ma laud cu asta), a ales sa lucreze langa mine. Este colega mea, ne combatem in idei legate de tratamentele apicole si sunt multumita ca o sa se duca mai departe treaba asta, pentru ca este o valoare – produsele apicole nu o sa dispara niciodata. De ingrijire, cum ati spus dumneavoastra pentru inceput, de sanatate si de frumusete… sunt insolubil legate cele doua. Si, pe vremea lui Ceausescu, vreau sa va spun ca lumea venea. In general, se mergea la cosmetica, dar persoanele care aveau deschidere spre natura, spre produse veneau la noi. Erau agendele pline de programari, cu doamne de varsta medie, de profesii diferite – avocate, doctorite, profesoare, functionare… Exista atunci statutul de functionar – ca lucrai la CEC, ca lucrai la banca, ca lucrai la un PECO, te numeai functionar. Acele doamne isi aranjau viata in asa fel… fara sa aiba salarii foarte mari! Eu le intrebam si ele imi spuneau: „Cand iau salariul, primul lucru, iau, scot si pun intr-un plic si scriu acolo Neli. Eu nu renunt!” Era o doamna care era in prag de pensionare si mi-a zis: „Eu voi veni si dupa pensie, chiar daca e mica, pentru ca, daca nu am eu grija de mine, nu are nimeni grija de mine si, daca eu ma simt bine in pielea mea, abia atunci pot sa fiu de folos celorlalti.” Eu am invatat de la aceste doamne niste lucruri extraordinare! Mama ma invatase invers: „Nu! Casa, barbatul, copilul, piata, mancarea, iar tu… la miezul noptii, daca mai ai timp, iti pui trei moate si te dai cu o crema!” Cand i-am explicat mamei, zicea: „Mama, alea sunt cucoane, ce, asa, nu…” A trecut viata peste mama si a ajuns la 80 de ani si imi zice: „Am inceput sa fac si eu ca cucuoanele tale si ce bine ma simt acuma!” Deci asta e ideea: sa ai grija de tine! Nu este egoism. Veneau luna de luna, isi aduceau copiii la pubertate, cand incepea pubertatea, cu definirea tipului de ten… Tenul gras e cel care da neajunsuri la pubertate. Si ii aduceau: „Fa-i curatare, invata-l cum sa se ingrijeasca!” Altii veneau gata „pocniti” de acnee, urat, se mai si ciuguleau singuri si, atunci, suprainfectia crestea… Si veneau cu copii care erau foarte, foarte puternic marcati psihic. Aceasta afectiune care pare banala nu este atat de banala, da niste frustrari si niste complexe care pot sa ramana pe tot restul vietii…
Cecilia Caragea: Dar, astazi, clientela dumneavoastra care este?
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Clientela mea in ziua de astazi este foarte amestecata… Nu se mai vine ca atunci. Si viata s-a schimbat de atunci – acum, toti traim pe repede-inainte. Vin tot cele care sunt de o anumita varsta si care sunt „amprentate” de vechea educatie… de acel „domnule, trebuie sa vin luna de luna sau la o luna si jumatate…” Tineretul vine si nu vine. Incearca si la mine, incearca si dincolo… Cele mai multe iau de pe internet, vin si ma contrazic, ca nu, ca asa scrie pe internet… Sunt foarte multe lucruri bune pe internet, dar sunt si foarte multe lucruri care ma lasa interzisa. Si zic: „Mai, ai lucrat atat, ai facut atat si nu stii nimic!” Adica… stiti si dumneavoastra ca sunt multe informatii deformate si unele chiar aiuritoare. Ei, sunt tinere care iau de pe acolo si… ce sa zic…
Cecilia Caragea: … pana la urma, isi fac rau propriei persoane…
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: … Acum, in ultimul timp, am remarcat… la mine, personal, au venit fete tinere, in jurul varstei de 30 de ani, care au trecut pe la toate centrele acestea superdotate, supersofisticate, cu trenduri, cu branduri… Si le-am facut. Si le-am spus: „La mine e cosmetica clasica si in principal produsele apicole. Le testam si vedem ce ti se potriveste.” Li s-au potrivit – nu una, cateva au venit… si au fost foarte, foarte incantate. Una, mirata, a spus: „Trebuie sa v-o spun pe aia cinstita, pe unde m-am dus, am dat ingrozitor de multi bani si nu mi-a aratat fata cum arata dupa tratamentul dumneavoastra!” Eu nu vreau sa dau in nimeni, nu spun ca nu sunt de acord cu ce se face sau ca nu este in regula, dar mi se pare putin prea exaltat, putin cam excentric, preturi care nu au o justificare foarte mare. Masinarii… au aparut, cum le zic eu, niste masinarii care zici ca sunt bombe atomice, zici ca sunt de la NASA! Au aceleasi principii ca aparatele de baza care au fost create in cosmetica. Sigur ca nu toate, sunt si noutati. Dar imbracate intr-o alta forma, in alte materiale… si niste preturi foarte, foarte mari.
Cecilia Caragea: Da, aici conteaza si conditiile pe care le ofera centrul, locatia centrului – mai ales daca te duci intr-o zona de lux, bineneteles, preturile variaza. Dar, intr-adevar, produsele naturale, produsele apicole au efecte. Si, asa cum stiu, vreti sa transmiteti mai departe aceste lucruri si stiu ca aveti si o scoala de cosmetica!
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Dupa ce m-am trezit… ca barbatul meu a zis: „Draga, dar tu pe acasa nu prea stai. Si, cand stai, numai de asta imi vorbesti, de miere, de doamnele tale…” Aoleu, zic eu, m-am indragostit de astia cu mierea de nu mai vad altceva! Si, intr-adevar, dupa ce a aparut si fiica noastra, am inceput sa stau mai mult pe acasa. Si am stat si m-am gandit si am zis ca, atunci cand o sa ma mai linistesc cu programul asta aglomerat de viata, o sa scriu o carte pe care o sa i-o dedic ficeii mele. Si, mai incolo, zic, cand o sa mai treaca anii peste mine, o sa imi fac o scoala de cosmetica. Eu am nimerit in aceasta meserie cu totul intamplator. M-am dus cu dosarul la subrat spre scoala tehnica de farmacie, care era pe vremea aceea de 3 ani, si, de fapt, m-am trezit inscrisa la cosmetica. Si barbatul meu a zis: „Da’ de ce? Bine, hai, acum, daca tot…” Si, in fine, m-am trezit in scoala de cosmetica. Si cred ca in prima parte… deci la scoala invatam de frica, ca nici nu stiam bine ce e cosmetica, nici cu ce se ocupa, nici cum o sa o fac, nici cum o sa fie la Igiena… Si mi-am zis ca, daca tot aveam 23 de ani, am zis ca trebuie sa fac si eu ceva cap-coada pe lumea asta. Mancam cartea cum nu o mancasem in cei 12 de ani de scoala generala si de liceu. Si, in felul acesta, cred ca mi-am deschis niste supape in creier, pentru ca asimilam orice! Bine, nu orice, orice lucru valoros care mi se potrivea mie… Citeam foarte mult, puneam cap la cap si tot ce faceam imi iesea bine. Si am spus ca eu voi face o scoala, ca sa transmit mai departe. Ceea ce am si facut, in 2013 – am deschis, am luat acreditarea si am deschis aceasta scoala de cosmetologie. Imi place sa ii zic asa, ca e o diferenta intre a te da cu o masca, te-ai dat cu o crema… cosmetologia este si pe dinauntru – tu, clienta, vii si te pun pe pat, eu vad ca ai niste cearcane putin diferite si incep si te intreb si tu incepi sa imi spui… „sunt obosita”… Si, atunci… nu ii dau eu reteta, nu sunt eu medicul, nu sunt eu preotul ei, eu ii dau un sfat, ii sugerez sa isi faca un control medical. Sau e prea palida sau, ce stiu eu, vad ceva care este in neregula si stiu ca totul este de pe interior, adica tot timpul mi-a placut sa tin legatura exteriorului cu interiorul omului si mai ales cu psihicul omului. O clienta de-a mea mi-a spus: „Ce nu spun la doctor, ce nu spun la preot spun la tine pe pat!” Clienta spune si are voie sa spuna orice, tu… mai putin, ca, daca ea incepe sa se planga de soacra ei si mai vin si eu si spun, va dati seama ce iese… Si treaba asta m-a trimis… cand am facut un numar de ani, mi-am facut un cadou: m-am dus si m-am inscris la Facultatea de Psihologie. Si m-am dus pana in anul 3, pana la jumatatea anului 3, cu mult drag, si am vazut ca se pupa foarte bine elemente de pe pat, care se intamplau pe patul meu de cosmetica, cu ce invatam acolo si cu ce spuneau mai marii intelepti ai psihologiei. Si m-am oprit, pentru ca mi-a iesit aprobarea pentru scoala de cosmetologie si am zis: „Ce fac?” Facultate, facultate, dar trebuia sa lucrez pe pat, la paciente si la scoala, asa ca am inghetat anul 3. Si mi-au zis ca nu e nevoie sa il inghet: „Cand vrei, vii si te reapuci!” Si cred ca o sa ma reapuc atunci cand o sa ajunga Vladutul meu la varsta de facultate – daca o sa vrea sa faca si el psihologie, ma duc cu el, atunci, la niste cursuri! Diploma nu ma interesa, ma interesau cunostintele. In plus, m-a uimit aceasta impletire a ideilor care se invata in cadrul unei facultati de psihologie cu ce se intampla in cabinetul de psihologie. Pentru ca produsele astea (eu le bag pe ele in fata tot timpul) lucreaza extraordinar de bine pe psihic. Dau o stare de bine, o stare de copilarie, de vacanta… Toate au miros – banuiesc ca ati mancat polen si miere si stiti cum este…
Cecilia Caragea: Fetele care vin la scoala de cosmetologie pe care o aveti cum reactioneaza cand le invatati aceste tratamente cu produse apicole?
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Nu prea sunt… la inceput, nu prea sunt… ca spun: „Ati auzit de brandul cutare, ati auzit de…?” Eu spun ca le-am auzit, dar eu nu pot sa iau sa le incerc pe toate. Nu am nimic cu toate brandurile. Daca ati venit la mine… eu le invat intai baza. Eu le intreb de unde vin si de ce v-ati inscris, ca orasul e plin de scoli si sunt scoli ultramoderne, ultradotate (si eu am tot ce imi trebuie, sa fim bine intelesi!). Si cateva din ultimele serii mi-au raspuns asa pentru ca faceti old school. Pe mine m-a bucurat foarte mult, ca eu asta mi-am dorit. Eu mi-am dat seama ca eu asta mi-am dorit de cand am invatat cosmetica – o treaba serioasa. Parintele cosmeticii romanesti (si nu numai!) este doctorul Aurel Voinea, un dermatolog dedicat sanatatii si frumusetii omului. El impreuna cu alti medici, unul belgian si unul francez, au pus baza notiunilor de cosmetica. El a initiat prima scoala de cosmetica, care era pe langa Spitalul Fundeni. Era de trei ani. Asa ar trebui sa fie si in ziua de azi, de trei ani. Eu am prins scoala tehnica de doi ani – a fost suficienta. Si, placandu-mi foarte mult, v-am spus ca am devenit deodata foarte ambitioasa si foarte dornica sa stiu, sa fac ceva foarte serios. Mi-a facut deschidere mare si tot timpul m-am dus… si cineva. uite. mi-a deschis usa aceasta la apiterapie, care mi s-a potrivit manusa.
Cecilia Caragea: Da, intr-adevar, se discuta acum de infiintarea unor scolii de cosmetologie de cate doi-trei ani, care sa functioneze pe langa o facultate de medicina, sa spunem, pentru ca ai nevoie de anumite notiuni.
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Exact, da! Bineinteles, se face timid si bine ar fi sa se caute… M-a sunat o duduie de la Ploiesti, a zis: „Eu termin cursul de cosmetica, care dureaza o luna…” Am crezut ca n-am inteles bine! „ … si as vrea sa vin la dumneavoastra sa ma specializez pentru produsele apicole.” Si am zis: „Cum curs de o luna?” Si a zis: „Da, doamna, aici e o scoala de cosmetica de o luna.” „Si ce va invata acolo?” – am intrebat. „Tot, tipuri de ten, tipuri de tratament…” Si am aflat ca, intr-adevar, exista. Mi se pare un paradox – ti se transmite o informatie, atat. Dar li se dau diplome cu care se lucreaza si… intram in altceva si nu mai vorbim….
Cecilia Caragea: Dar, in mod normal, aceasta scoala, astazi, este intre 6 luni si 9 luni – depinde de scoala pe care o alegi.
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Da, da! Si se face ce trebuie. Dar eu reusesc sa cuprind, sa transmit fetelor… ca de aici a plecat ideea old school, aceasta baza serioasa… A, ma mai trezesc… „Dar ce, doamna, ma invatati tumori?” Zice: „Eu am venit sa invat cosmetica!” Alta zice: „Eu ma ridic, pe mine nu ma intereseaza asta, cand o sa aveti cursuri de cosmetica pura, atunci vin!” Si am zis: „Stai, easy, easy… nu asa…” Si, in fine, am cazut la pace, am terminat, au plecat, s-au aranjat… Si fetele acestea ma suna: „Cata dreptate ati avut, abia acum mi s-a asezat si in cap, si in maini… Si cat imi foloseste!” O alta lucreaza in Anglia, si-a facut propriul cabinet si e intr-o societate a cosmeticienilor de acolo si o intreaba: „Dar ce, draga, ce scoala ai facut tu de stii atatea?” Deci acest old school e baza, e temelia, ca intr-o casa, ca in orice – ai ceva solid, iar de acolo poti sa faci orice.
Cecilia Caragea: Si, ca sa revenim la produsele apicole de frumusete, as vrea sa va rog sa le luam pe rand si sa ne spuneti care sunt beneficiile fiecarui produs apicol pentru frumusete. In primul rand, mierea!
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Mierea, din punctul meu de vedere, merge pe orice tip de ten, dar nu aplicata oricum si oricand. Mierea are rol de curatare, are loc de detoxifiere, hidtrateaza foarte bine… Mierea are un continut mare de apa, pe care il cedeaza pielii noastre. Hraneste, rezolva niste probleme, are niste elemente pe post de antibiotic, merge foarte bine in micile probleme, in micile dermatite, euruptii pe fata. Dar cele de natura cosmetica, nu cele de natura medicala. Mierea este, cumva, un ingredient de baza in celelalte preparate ale noastre. Vreau sa se inteleaga foarte clar ca nu fac… in terapiile noastre, folosim si alte produse noi care sunt pe piata. Unele le combinam cu produsele apicole, altele nu. Deci nu mergem numai pe produse apicole, mergem in pas cu lumea. Colagenurile, acidul hialuronic – noi foloseam acidul hialuronic cand nici nu se auzise de el, doar in cartile de anatomie se pomenea de el… Il folosim cam in toate procedurile cosmetice. Propolisul, care are rol… este considerat antibioticul natural si cu un rol extraordinar de a regenera. Spuneam eu la inceput ca regenereaza pielea aceea care a suferit in urma unei acnei pacatoase. Propolisul merge pe pielea grasa si pe pielea cu probleme. Laptisorul de matca este de o mare fintete, este laptele albinei, da? Merge si ca rol preventiv, deci atunci cand ai o fata normala… Asta intalnim mai rar, dar, cand vine la tratament, o hidratare cu laptisor de matca, o masca in care incorporezi laptisor de matca ii sporeste stralucirea, supletea, o catifeleaza, o hraneste. Pe o fata care deja a inceput sa se rideze, sa se dezhidrateze, din varii motive, laptisorul de matca vine si atenueaza acolo unde sunt riduri profunde. Atenueaza… nu dispar ridurile, dar le infrumuseteaza, face ca acele riduri sa stea bine pe tine, sa nu arate… da acel aspect de sanatate si de ingrijire. Polenul e supranumit celula vie. In polen gasim 22 de aminoacizi, pe care noi ii avem in organismul nostru si care sunt extraordinar de benefici si pe dinauntru, dar mai ales pe fata. Noi avem masca noastra, masca apicola, in care sef este polenul. In aparenta, pare banal. Am avut fete care au colaborat cu noi si s-au uitat… asa… Faceau, asa, amestec, un pic din aceea, un pic din aceea… mare scofala! Nu este mare scofala, dar trebuie sa… intelegi scofala si, cand o pui pe fata, sa stii cui i-o pui, de ce i-o pui, cat o tii, cu ce o mai combini, la cat timp sa vina doamna respectiva si ce sa faca acasa! Apilarnilul este extract de larva de trantor. Il folosesc rar, pentru ca se recolteaza greu, dar face o fata extraordinara. Imi doresc sa fac si eu o treaba foarte buna…
Cecilia Caragea: Ce efect are?
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Zici ca ti-ai facut lifting, asa de bine arata fata dupa ce ai inglobat in tratamentul cosmetic un pic de apilarnil!
Cecilia Caragea: Adica preparati masti cu apilarnil cu care clienta, pacienta sta un anumit timp…
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Da! Veninul de albine este varianta botoxului – da rezultate foarte bune. Cum spuneam, toate sunt produse vii, toate dau niste reactii cand ti le pui pe piele. Veninul de albine… nu vorbim de alergia pacatoasa pe care o da… ti-ai pus venin de albine, fata pisca, fata se inroseste, iti da o stare de caldura, care nu este foarte confortabila in prima parte, dar, daca ai rabdare sa treaca aceste simptome, arati foarte bine. Am colege doctorite (zic colege, pentru ca suntem colege in aceasta mare lume, mare societate a apiterapiei) care se injecteaza una pe alta direct cu albina! Mie mi-a fost teama – eu cumpar, iau serumul de venin de albine si pe acela mi-l dozez eu, cu picatura, in crema, in solutii. Ele au spus: „Haide, te facem si pe tine, te invatam si pe tine, ca nu e mare chestie!” Nu am avut chemare, nici nu imi place, stiu ca albina aceea moare… Dar veninul de albine este foarte bine cotat la ora actuala, in lumea cosmetica. Chiar am vazut de curand niste preparate de top in Anglia, cu niste preturi tot de top, uleiuri de diferite tipuri in care era inglobat acest venin de albine, care face foarte bine.
Cecilia Caragea: Si aceste tratamente cu venin de albine si cu apilarnil despre care spuneati ca sunt cu totul si cu totul de exceptie la cat timp sunt recomandate?
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Un tratament, in terapia cosmetica, scrie la carte, cam o data pe luna. O data pe luna se reinnoiesc si celulele noastre, ca noi aici actionam, la nivelul acesta. Reusim noi sa introducem pana in derm anumite produse, dar, ca sa mentii efectul, cam asa trebuie, 4 saptamani sau 6 saptamani.
Cecilia Caragea: Deci doamnele ar trebui sa vina la cosmetica o data pe luna si sa urmeze un tratament facut serios, ca la carte.
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Nu stiu daca chiar ca la carte… care li se potriveste, ca eu asta fac, ma uit la dumneavoastra si spun: „Uite, cred ca asta ti-ar mege, asta nu ti-ar merge…” Particularizez, pentru ca fiecare suntem alt univers si, atunci, sigur, putem sa punem si sablon, nu este nimic rau, dar nici…
Cecilia Caragea: … nici efectele spectaculoase… Adica efectele spectaculoase se vad personalizate.
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Si, atunci, pe mine experienta m-a invatat ce sa va pun dumneavoastra pe fata ca sa scot in evidenta tot ce este mai bun din fata dumneavoastra, cam asa…
Cecilia Caragea: Acestor doamne care vin la tratamente, o data pe luna, sa spunem, le recomandati si acasa anumite proceduri?
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Doamnele acestea de regula au cate un protocol al lor. Daca nu, vin si se sfatuiesc cu mine si eu le sfatuiesc ce sa isi ia din oras, ce sa isi ia si de la noi… Si le mai dau sfaturi din acestea de bunica… De exemplu, sa isi puna, o data pe saptamana (acum, vara, merge foarte bine), pe fata bine curatata… Ce inseamna curatata – stearsa cu o emulsie demachianta, stearsa cu un tonic, e foarte important ca fata sa fie stearsa cu tonic. Tonicul ce face? Ia surplusul de demachiant, de ce mai avem noi pe fata, dar readuce la normal pH-ul pielii, reface mantaua de protectie a pielii. Fetele acestea tinere nu prea inteleg treaba asta si fac ele, de capul lor, se dau cu tot felul de peelinguri din acestea moderne, ca sa isi duca toate straturile de piele moarta si, odata cu asta, duc si lucrurile bune de pe fata, acea manta de protectie, strica pH-ul pielii si, atunci, fac dermatite de tot felul, fac buburuze urate… Si am zis: „Te freci de parca fata ta ar fi podea!” „Nu ma simt bine daca nu ma frec asa!” Vorbeam de acele informatii putin exagerate care circula prin toate mijloacele de comunicare. La sfarsit de saptamana, ti-ai curatat fata, poti sa pui un peeling de casa, de exemplu, un pic de zat de cafea cu un pic de miere si te freci bine pe fata. Sau tarate de grau amestecate iar cu un pic de miere… se face, asa, ca un fel de terci si freci bine, circular, toata fata, fara sa o agresezi, te speli, te limpezesti, dupa care te dai cu o miere. Vara, recomand mierea de tei, ca este usoara, este suava, o punem pe toata fata. Te asezi intr-un fololiu, iti pui muzica si, un cub de gheata pe care l-ai facut acolo pentru whiskey, pentru limonada, il pui intr-un tifon si il plimbi pe toata fata, peste miere, cam un sfert de ora, 20 de minute. Te protejezi aici cu un prosop, ca o sa curga tot ce ai pe fata, si, dupa un sfert de ora, te duci si te speli si iti pui crema obisnuita, crema de zi. Fata este curatata, este foarte bine hidratata, proaspata, catifelata, arata extraordinar de bine. Sau in miere puneti un pic de pulpa de fructe de sezon – caisa, piersica, pepene. Sau peste miere, in loc de cubuletul de gheata, ne putem freca cu o bucatica de pulpa de fruct. Nu e placut, ca se fac tot felul de… dar, daca stai cu un prosop, nu se intampla nimic, iar dupa un sfert de ora sa vedeti cum arata fata.
Cecilia Caragea: Si pentru pielea sensibila din jurul ochilor care stim ca se rideaza foarte repede?
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Acolo sunt cremute speciale. Noi bagam in cremele acestea speciale un pic de laptisor, bagam si un pic de venin de albine… Teoriile noi spun ca, dom’le, nu mai sunt la moda, nu mai e benefica pentru piele crema grasa pe baza de lanolina. Au aparut tot felul de inlocuitori, am cliente care nu suporta crema grasa de niciun fel, mi-au zis: „Mie ce imi pui? Vreau sa fie tot ce intra in piele.” Dar am cliente care nu suporta… A intrat o doamna si a zis: „Aveti crema pe baza de lanolina?” Am zis: „Numai pe baza de lanolina!” Pentru ca si acestea, daca sunt foarte bine hidratate, atunci nu sunt grase, nu dau senzatie neplacuta.
Cecilia Caragea: Care este povestea cu lanolina?
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Lanolina este un ingredient de baza al produselor cosmetice, al cremelor pentru ingrijire, al cremelor antirid pentru pielea uscata, deshidratata, ridata, previne ridarea… Lanolina se extrage din lana oilor si este o grasime care seamana cu textura, compozitia chimica a pielii. Este o grasime fata de care pielea noastra manifesta o afinitate deosebita. Eu am niste retete de creme de la o doamna a cosmeticii romanesti, care mi le-a pus in brate dupa ce am facut practica la ea. Si a zis: „Fetito, ai sa faci treaba buna! Uite si retetele mele!” Ca ma uitam la ea cand facea creme. Si a zis: „Sa le faci, sa nu le dai la altele ca nu vor face. Astea sunt de la fabricile mari de cosmetica din Paris…” Doamna facuse niste ani de scoala in Paris, doamna Olga Tuduri… Ultima data am vorbit acum cativa ani, la 97, 98 de ani ai ei… A avut pana dupa 88 de ani cabinet in buricul Parisului, langa Turnul Eiffel. De la aceasta doamna Olga Tuduri eu am invatat lucruri extraordinare. Si ea imi spunea: „Marile case de cosmetica, fabricile folosesc ca baza lanolina si ceara de albine. De aici vii si pui.” Lanolina trebuie lucrata intr-un fel. Acum a aparut o lanolina prelucrata, transformata, o trateaza intr-un anume fel, pentru ca lanolina adevarata are miros de oaie, cam, da, recunosc. Daca imi asum, clienta imi zice: „Ma simt foarte bine cu ea, dar nu ma primeste sotul in pat, ca zice ca miros a oaie!”
Cecilia Caragea: Dar stiu ca pe vremuri era o crema de maini cu lanolina foarte buna, dar care, intr-adevar, avea un miros aparte.
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Crema, uite, imi vine acum in minte… Pe vremea lui Ceausescu, cand nu se gaseau produse cosmetice, noi faceam, eu si colega mea, ne faceam noi la cratita, in cabinet. Dar se mai aduceau produse, nu stiu daca stiti, in magazinul renumit de cosmetice, la „coada calului”, la comertul exterior. Magazin de lux, unde se aducea pudra caron, se aduceau parfumuri frantuzesti… Si era o crema de zi, o crema hidratanta pe baza de ceara. Ceara de albine are o proprietate extraordinara: inglobeaza foarte multa apa. Si, prelucrata dupa o reteta cosmetica, iesea ca o spuma, ca o frisca. Si intra in fata si aveai o fata extraordinara. Era cea mai buna crema hidtratanta la vremea respectiva.
Cecilia Caragea: Stiu ca erau si creme hidratante pe baza de ceara de albine. Cum anume ceara de albine are un rol hidratant?
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: In crema clasica de ingrijire a pielii se face un amestec de 50% – 50% de lanolina cu ceara. Si acesta este excipientul de baza, in care tu vii si adaugi ce vrei tu. De exemplu, acid hialuronic, 2-3 tipuri de ulei, colagen… Colagenul poate fi marin, poate fi animal, poate fi din plante… Vitamine… Dar baza unei creme adevarate, din punctul meu de vedere, si astazi, cu toate noutatile care au aparut, eu raman la aceasta baza: lanolina cu ceara. Mai exista o varianta de crema care folosea ca excipient de baza numai ceara de albine, pentru ca ceara are o mare proprietate de a ingloba o mare cantitate de apa. Si, prelucrata dupa niste reguli, poti sa faci o crema hiratanta de zi extraordinara, in care iar vii si iti adaugi substantele active, in functie de scopul urmarit.
Cecilia Caragea: Este un lucru destul de neasteptat, pentru ca, in mod normal, noi despre ceara consideram ca nu este foarte bogata in principii, ca nu ne este foarte utila pentru frumusete…
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Contine niste grasimi speciale, contine niste vitamine, are un efect extraordinar ceara…
Cecilia Caragea: Asadar, o utilizati si dumeavoastra.
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Noi, da! La mine, este nelipsita din preparatele pe care le fac eu.
Cecilia Cargea: Deci faceti preparate cu ceara, aici, in cabinetul dumeavoastra.
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Da! Dar numai cu ceara, ci si cu alte ingredeinte. De regula, tot omul stie ca ceara este folosita in amestecul pentru indepartarea parului de prisos, respectiv pentru epilat, dar ea este un ingredient cosmetic de mare valoare.
Cecilia Cargea: Va multumim tare mult pentru toate aceste istorii de demult, din care cred ca avem foarte mult de invatat si despre toate aceste sfaturi pe care cred ca fiecare ar fi bine sa le aplice!
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Viata m-a invatat sa nu dau sfaturi decat atunci cand mi se cer! Dar presupun ca dumeavoastra mi le cereti si, atunci, as sfatui pe orice fiinta umana, fie ca e barbat, fie ca e femeie, sa isi bage in viata, in programul de ingrijire a sanatatii, a pielii, daca nu toate toate produsele, un produs apicol. O data pe saptamana, o masca cu miere… Dimineata, de luat intr-un pahar de apa o lingurita de miere cu trei stropi de lamaie… Sau intr-un iaurt puneti o lingurita de polen si este un mic dejun extraordinar. Citeam sfaturile unui japonez despre propolis (si el era indragostit de propolis). Spunea: „Daca faci 3 luni cura de propolis, in fiecare zi, 30 de picaturi pe zi (eu spun ce spune el, iar eu ader la ideea lui, care le completeaza pe ale mele)… vei avea unghii tari si frumoase, par stralucitor si un tract digestiv foarte bine curatat si dezinfectat.” Este foarte, foarte adevarat. Iar pentru pielea grasa un preparat care contine un pic de propolis este foarte binevenit. Toate acestea (eu am spicuit un pic din toata istoria aceasta atat de indelungata) vor fi regasite intr-o carte… Sper sa apara pana la sfarsitul anului. Si, de ce nu, daca aveti fiice, nepoate sau dumeavoastra, la orice varsta, puteti sa veniti la cursul nostru de cosmetologie, pentru ca cu siguranta veti pleca un pic mai bogate!
Cecilia Cargea: Noi va multumim tare mult si de abia asteptam cartea de care spuneti, pentru ca sunt convinsa ca foarte multe femei vor avea foarte mult de invatat din ea. Multumim!
Neli Pfeiffer, cosmeticiana: Si eu multumesc foarte mult!