Dialoguri pentru Sanatate – Despre importanta preventiei, cu dr. Marinela Ivanescu, creatoarea produselor Ovoimuno
0Dialoguri pentru Sănătate – Despre importanța prevenției, cu dr. Marinela Ivanescu, creatoarea produselor Ovoimuno
Invitată: doamna dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno (www.ovoimuno.ro, www.facebook.com/ovoimuno, 0726.936.392 / 031.421.3745)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Așa cum am spus de nenumărate ori, credem că în România este nevoie de multă educație pentru sănătate. Credem că trebuie să învățăm cu toții cât de importantă este prevenția. Părerea noastră este că nu știm suficient cât de importantă este prevenția. Așa că, astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, ne-am gândit să stăm de vorbă cu doamna doctor Marinela Ivănescu, cea care a creat produsele Ovoimuno. Vrem să aflăm de la dumneavoastră câți dintre cei care cumpără, de exemplu, produsele Ovoimuno le cumpără gândindu-se la prevenție, gândindu-se să facă o acțiune prin care să-și ajute menținerea sănătății.
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Din păcate, cei care apelează la produsele noastre în scop preventiv sunt în proporție de 10-15 %.
Cecilia Caragea: Destul de puțini.
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Foarte puțini, având în vedere capacitatea produsului de a ajuta, de a preveni, de a oferi protecție și de a ne pune la adăpost de diferite provocări, pornind de la cele infecțioase până la stres.
Cecilia Caragea: Înțeleg că majoritatea celor care cumpără produsele Ovoimuno sunt persoane care au ajuns deja să se confrunte cu diferite afecțiuni.
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Da. Din păcate, da. Și, din păcate, foarte mulți ajung la imunoglobulinele Y Ovoimuno ca la o ultimă soluție. Pentru că au trecut prin nenumărate încercări, ale medicinii alopate, chiar și alte încercări alternative…
Cecilia Caragea: Și atunci mai caută încă o soluție…
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Caută soluții… Ceea ce este îmbucurător pentru noi, ca abordare medicală, este faptul că cei care au încercat, care au folosit aceste produse ne rămân fideli și revin. Țin minte că le-au fost de folos și revin, la trecerea între sezoane, când se confruntă cu o anumită boală… Asta este foarte este îmbucurător pentru noi, pentru că au văzut ce poate oferi Ovoimuno.
Cecilia Caragea: Corect! Dacă este vorba de produse de calitate, cei care le-au folosit și au fost mulțumiți, normal, revin la ele. Și, bineînțeles, le recomandă. Dar, ca să revenim la ceea ce ne-am propus să discutăm astăzi, educația pentru sănătate și importanța prevenției… Cum vedeți dumneavoastră că ar trebui să se desfășoare lucrurile la noi, în România, ca să creștem nivelul de educație pentru sănătate?
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Am făcut o scurtă documentare înainte de emisiune… știam anumite lucururi, dar am vrut să verific și să nu greșesc. Și, din păcate, la noi în țară, educația medicală, sanitară revine familiei în principial. Trebuie să fim autodidacți, spre deosebire de alte țări, unde în școală, începând cu clasele a IV-a, a V-a, sunt materii opționale de educație medicală pentru copii. Un lucru care mi se pare absolut necesar, pentru că la vârsta de 10-11 ani copilul începe să crească, să se cunoască și are nevoie de informații și în acel mediu ar putea să le primească. Încă nu se face… În școală, tematica educației medicale se atinge tangențial, la orele de dirigenție, de biologie, de educație fizică și sport, dar materie de sine stătătoare nu există. Chiar și ca opțional ar fi bine să fie.
Cecilia Caragea: Corect. Îmi amintesc și eu, când eram la școală, făceam câteva noțiuni de acest gen la orele de dirigenție, la orele de biologie, de anatomie și cam atât…
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Da, da, atât se întâmpla. Erau câteva lecții, și eu îmi aduc aminte lucrurile acestea…. Și am mers mai departe cu documentarea mea, cu cercetarea mea… Am sunat, totuși, un prieten de la Ministerul Învățământului și l-am întrebat: „Măi, totuși, ce se întâmplă? Pentru că nu mai suntem ca acum 20, 30, 50 de ani… trebuie să evoluăm, avem nevoie de acestă educație, pentru că sănătatea este bunul nostru cel mai de preț. Chiar nu se va întâmpla nimic în viitorul apropiat?” Și am primit o veste bună: se lucrează… și o să avem în programa școlară materii opționale de educație sanitară, medicală.
Cecilia Caragea: E foarte îmbucurător acest lucru. Dar până când, în viitor, se vor face aceste cursuri în școli va mai trece ceva timp. Și este vorba de viitorii copii… Dar ce să facă adulții? Vârstnicii? Haideți să vedem pe rând, în diferite etape ale vieții, la ce ar trebui să fim atenți ca să ne menținem sănătatea! Ce înseamnă prevenție pentru un copil, pentru un adult, pentru un vârstnic?
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Starea noastră de sănătate este definită de foarte mulți factori. Și, chiar dacă poate suna ciudat pentru unii, starea noastră de sănătate pornește de la concepție, de la viața intrauterină, de la naștere, copilărie… să spunem etapele care nu depind de noi, vin de acolo, de undeva și le primim cadou, le primim de-a gata. Referitor la perioada de sarcină, clar, mămica știe ce are de făcut, se instruiește cu ajutorul medicului de specialitate… și lucuruile sunt duse într-o manieră corectă. Din punctul nostru de vedere, am avut situații când mămicile sau viitoarele mămici au apelat la noi pentru a se susține pe perioada sarcinii, în situații în care nu aveau apetit, nu asimilau, erau anumite probleme legate de digestie, de metabolism.
Cecilia Caragea: Așadar, Ovoimuno este indicat și pentru femeile însărcinate, și pentru femeile care alăptează.
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Da. Pentru perioada de după naștere, avem în cazuistică mămici care au rămas foarte slăbite… probleme cu căderea părului, probleme cu oasele, probleme cu dinții. Pentru că ai nevoie să suplimentezi după sarcină… și Ovoimuno le ajută. Vreau să punctăm câteva lucruri legate de naștere. Nașterea este foarte importantă pentru copil, viitorul născut. Din păcate, se optează foarte mult, în ultimul timp, mai ales la noi, pentru cezariană. 37%, așa spun statisticile, din femeile care nasc în România apelează la cezariană… fără să aibă o justificare medicală. Cezariana, de obicei, se recomandă când nașterea naturală pune probleme pentru mamă sau pentru copil. Noi nu vorbim de acele situații. Atunci se justifică din punct de vedere medical. Se alege cezariana și 90% din nașterile din clinicile private se fac prin cezariană… ceea ce este foarte mult… pentru a evita chinurile nașterii, durerile.
Cecilia Caragea: Sau poate și pentru o dorință de control. Îți programezi lucrurile, știi când se întâmplă, nu se întâmplă pe nepregătite…
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Adevărat.
Cecilia Caragea: Am mai întâlnit și cazuri de mămici care își programau nașterea prin cezariană în funcție de ce le-ar fi spus astrologul…
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Da… Eu personal recomand, acolo unde nu sunt motive medicale, nașterea naturală. La nașterea naturală, copilul se populează… la prima lui respirație, aduce în corp lactobacili, bacterii sănătoase, bune pentru microflora viitorului organism. Prin cezariană, corpul copilașului se populează cu bacterii din mediul înconjurător. Chiar dacă suntem într-o sală de operație, spunem că s-a sterilizat, pe ustensile mai sunt microbi, potențial patogeni, și atunci copilul se populează cu specii potențial patogene: streptococi, stafilococi, enterococi și așa mai departe. Deci din start pleacă cu un bagaj care îi dezvoltă imunitatea, într-un fel sau altul. Ceea ce este foarte important. Pentru că, din ce am constatat la consilierile noastre, în momentul în care apar copilași cu probleme de genul: infecții multiple, intoleranțe, alergii, boli autoimune, boli intestinale inflamatorii… eu fac așa, în gând, un pariu cu mine și, când ajung la întrebarea cum s-a născut… este cezariană. Deci, ca o concluzie, pot să mă gândesc la sănătatea copilului meu și să fac un efort și să trec peste această frică… Mai mult, este mai sănătos și pentru mine, ca mămică, pentru că mă recuperez mai ușor după o naștere naturală bine condusă, bine gestionată de medicul meu, decât după o intervenție chirurgicală… Și concluzia o poate trage oricine, orice femeie care a trecut printr-o sarcină, naștere sau care va urma să treacă printr-una.
Cecilia Caragea: Probabil că au fost și foarte multe știri negative, știri care le-au speriat pe viitoarele mămici, diverse întâmplări, aproape halucinante, din anumite instituții medicale… și atunci este o frică a viitoarelor mămici pe care nu pot să o depășească, deocamdată.
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Nu, frica este de durere, în principal. Iar în momentul în care, pe parcursul celor 9 luni, țin aproape de medicul meu, eu mi l-am ales, construiesc o relație cu acel medic, nu are de ce să-mi fie frică. Dacă stăm să ne gândim la vremurile de dinainte, te duceai în spital, nu știai la cine o să naști… Copiii mei râd și le spun: „Da, vă asculta cu pâlnia!” Nu exista ecograf, nu existau tot felul de teste. Nu. Așa au stat lucrurile. Și toate femeile nășteau, cu acele excepții în care se justifica, din punct de vedere medical, că viața copilului sau a mamei era pusă în pericol de nașterea naturală… se năștea natural. Și aici trebuie gândit, e punctul de pornire al imunității copilului. Dacă te gândești la viitorul copilului tău, ia în considerare mai mult să naști natural decât prin cezariană.
Cecilia Caragea: Până la urmă, este vorba de informație, de accesul la informație și de promovare a acestor informații, care sunt utile, sănătoase, atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Informațiile acum circulă… Cunosc foarte puține mămici care au optat să nască natural. Foarte puține. Iar acel procent de 37% pe care l-am întâlnit eu acum în statistici mi se pare subestimat.
Cecilia Caragea: Am înțeles… Din păcate, dacă așa stau lucrurile, este grav.
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Și mai târziu, că ajungem la perioada copilăriei, ne întrebăm de ce copilul meu are intoleranțe… ce-am spus mai devreme, alergii, boli autoimune, boli inflamatorii.
Cecilia Caragea: Este mai sensibil pentru că s-a născut prin cezariană?
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Da, copiii aduși pe lume prin cezariană sunt mai sensibili, sunt mai expuși diferiților agresori infecțioși, de mediu și așa mai departe. Și au o capacitate mai mică de adaptare la noile condiții de viață. Pentru vârsta copilăriei… Deci l-am născut, l-am adus pe lume, începem să-l creștem… Noi am vorbit de nenumărate ori, legat de alimentație, de stil de viață și așa mai departe. Aș vrea să punctez două aspecte legate de creșterea copilului, de perioada copilăriei, în care avem provocări din punct de vedere imunologic, imunitar. Foarte mult, în ultimul timp, se folosesc dezinfectanții, se supraigienizează. Deci nu mai lăsăm copilul să vină în contact cu mediul înconjurător, cu flora microbiană din mediul nostru de viață. Atunci, organismul nu mai vine în contact cu acei microbi, clar, nu mai procesează informația, nu-și dezvoltă imunitatea. Acesta este un aspect. Ar trebui să-i lăsăm să se murdărească, să trăiască într-un mediu natural, pentru că acei germeni pe care-i întâlnește ce fac? Îi antrenează sistemul imunitar. Așa îi cresc imunitatea. Acum nu trebuie să ne ducem în extrema cealaltă, dar trebuie să înțelegem că doar așa își poate antrena imunitatea și-și poate dezvolta memoria imunitară. Un alt aspect la care vreau să mă opresc este folosirea exagerată a antibioticelor. Un fenomen îngrijorător. Dacă pun împreună cele două aspecte, acel copil este descoperit, este expus, nu are armele necesare să facă față mediului înconjurător.
Cecilia Caragea: Și care credeți că sunt explicațiile pentru care, și în cazul copiilor, se exagerează cu antibioticele? De frică să nu se întâmple ceva mai grav… haideți, îi dăm antibiotice?
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Este un motiv. Normal, când vezi că a început să facă febră, intri în panică și atunci… Ideea e că nu doar părinții administrează antibioticul, și medicii îl recomandă foarte ușor. Antibioticul trebuie să înțelegem că ne distruge flora. Câte probiotice am lua, să protejăm alimentația și așa mai departe, să repopulăm, microflora tot este afectată. Și ajungem, prin administrarea de antibiotice, să scădem imunitatea. Scădem imunitatea, am terminat cura de antibiotice și o luăm de la capăt. Și își revine și mai greu la următoarea cură, pentru că microflora… imunitatea se duce din ce în ce mai jos. Și ajungem la următoarea etapă: nu mai răspunde la tratamentul cu antibiotic, devine antibiorezistent. Și am rămas fără instrumente pentru viitor, într-o infecție, într-o intervenție chirurgicală. Am discutat într-o emisiune trecută despre riscul antibiorezistenței. Și-atunci ce facem? Nu, copilul trebuie lăsat să vină în contact cu acești germeni din mediul înconjurător, doar așa își creează memoria imunitară și își pregătește bagajul, până la vârsta adolescenței, când imunitatea se maturizează și are bagajul complet.
Cecilia Caragea: Deci din adolescență se poate spune că un individ are o imunitate bine formată. Sau ar trebui să aibă o imunitate bine formată.
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Da. La 12-13 ani, deja imunitatea se creează, se dezvoltă acea memorie și, teoretic, ar trebui să aibă toate instrumentele, astfel încât, în momentul în care este agresat de un agent infecțios, corpul să îl recunoască, îl procesează, îl elimină și infecția nu se produce, dacă are bagajul corespunzător de anticorpi creați prin contact…
Cecilia Caragea: Așadar, adolescentul, și apoi tânărul adult, este în deplinătatea forței sale, în deplinătatea capacităților sale și își începe viața. Dar s-ar putea să fie, uneori, prea încrezător. Atunci când ești tânăr, mai ales când ești adolescent, s-ar putea să fii prea încrezător, să crezi tu că reziști la mult prea multe și de fapt să nu fie chiar așa. Ce sfaturi am putea avea pentru acești tineri, ca să nu tragă prea tare de ei, cum se spune. Pentru că se întâmplă acest lucru, mai ales atunci când vrei să demonstrezi ceva, când vrei să-ți faci o carieră, să termini facultatea cu succes, să faci un masterat, să faci un doctorat, să-ți găsești un job de succes.
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Da. E delicat, mai ales în contextul zilelor noastre, când suntem, așa, într-o alergătură nebună, nebună… Eu, de ceva vreme, am simțit pe propria-mi piele acest lucru și am pus puțin frână și am început să gândesc… „Ce? Cum?” Pentru că e foarte ușor să pierzi controlul și după aceea să nu reușești să te mai aduni. Și mi-am impus regula de aur, regula celor trei 8, adică: 8 ore somn, 8 ore muncă, 8 ore activități recreative. Somnul, în perioada somnului, organismul se regenerează, se recuperează, inclusiv nervos, inclusiv imunitar. Activitățile recreative ne ajută să ne recuperăm psihic, nervos. Tot din experiența personală și pentru că am învățat de la alții, am văzut la prieteni, în special din alte țări, pot să-mi transform o activitate de rutină, care mi se pare o corvoadă, într-o activitate recreativă. Și aceasta este gătitul. După orele de muncă, vin acasă și îmi face plăcere să intru în bucătărie, să gătesc un fel de mâncare pentru ai mei, dau drumul la muzică, ca să ascult și să îmi țin și creierul activ și transform acea activitate într-o activitate plăcută. Și exemple se mai pot găsi.
Cecilia Caragea: Și este și o activitate foarte sănătoasă!
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Așa este. Nu prea mai gătim, din păcate, mergem, așa, pe repede-înainte. Dar gătitul poate fi o activitate recreativă. Și, uite-așa, mai găsim câte ceva și adăugăm și încercăm să ajungem la cele 6, 7, 8 ore pe zi.
Cecilia Caragea: Și când aranjezi prin casă lucrurile poți să pui să asculți o emisiune interesantă, o muzică…
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: De acord. Acum, pentru viața de adolescent, adult. Tot vorbim de stil de viață, stil de viață sănătos. Sună parcă banal, de la o vreme… La modul foarte serios, se vorbește prea mult și cred că se face prea puțin.
Cecilia Caragea: Ca în multe domenii, de altfel…
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Dar stilul de viață influențează starea noastră de sănătate în proporție de 43%. Deci este la îndemâna noastră ca, prin acest stil de viață, eu să-mi controlez statusul meu de sănătate. Iar când vorbim de sănătate, nu vorbim doar de sănătatea fizică, să mă simt bine fizic, trebuie să mă simt bine și mintal, și social. Și-atunci, hrana, mișcarea, somnul, relațiile, tot ce implică stilul de viață sănătos, eu aș include și suplimentarea, pentru că hrana nu ne mai aduce ce ne aducea înainte, ne pot ajuta să ne atingem acest scop în viață, să fim sănătoși.
Cecilia Caragea: Da, pentru că, dacă suntem sănătoși, putem să le facem pe toate. Putem să ne facem și o carieră, să avem succes în direcția pe care ne-o dorim, să ne construim familia pe care ne-o dorim… Sănătatea este temelia.
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Clar! În această etapă de adult, foarte important de gestionat din punctul de vedere al imunității, aș vrea să punctez două aspecte. Unul ar fi infecțiile recurente, pe care trebuie să le gestionăm și sunt semn al imunității scăzute, și stresul emoțional, psihic, care ne afectează, din păcate, foarte mult. Relațiile pe care le avem, relațiile personale, de familie, relațiile la serviciu… contează. Dacă mă aflu într-o relație nesănătoasă, toxică, indiferent în care din acestea, ajung să somatizez, ajung să mă îmbolnăvesc. Și atunci trebuie să am grijă să mă protejez, să ies, să găsesc calea, astfel încât să nu las să mă afecteze. De ce m-am oprit la aceste două aspecte, infecțiile și stresul? Sunt cele două mari categorii de cauze care duc la boli autoimune. Și am discutat, știm… incidența este atât de mare de nu ne vine să credem. Și sunt subiecte greu de gestionat, fără rezolvare din punct de vedere medical… tot ce pot să fac este să le țin sub control, să le aduc într-o remisie, într-o remisie de durată și să pot să trăiesc cât de cât bine. Să fiu funcțional și să nu ajung să am probleme.
Cecilia Caragea: Și, ca să nu ajungem să avem probleme, ar trebui, în primul rând, să ne urmărim noi pe noi. Pentru că noi putem să vedem foarte simplu de câte ori răcim într-un an. Răcim de foarte multe ori? Ar trebui să ne punem o problemă. Sau am ajuns într-o stare în care suntem foarte irascibili, explodăm absolut din orice… înseamnă că ceva…
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Da, ceva este în neregulă. Eu am înclinația și merg pe abordări alternative, complementare, dar întotdeauna recomand controlul medical. Eu am fost educată, am avut acest noroc să fiu educată… prin muncă, prin locul de muncă, am fost trimisă la control medical anual. Și m-am educat în sensul acesta. Pentru că nu știam, acum 30 de ani nu știam asta. Dar, de la locul de muncă, anual mergeam la controlul medical și am rămas așa. Și am văzut că este bine. Și, în prevenție, controlul medical periodic este esențial, părerea mea. Am auzit persoane care spun: „Păi n-am mai fost la medic de 20 de ani!”
Cecilia Caragea: Și când ajung la medic află, de fapt, că au niște afecțiuni de care nici nu știau.
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Controlul medical periodic, verigă esențială a prevenției. Am un simptom, un junghi, nu contează ce… să nu zic „las’ că trece!” Bine, nici să ajung în partea cealaltă, ipohondru, dar, totuși, în momentul în care am, sesizez un lucru, nu-l las că trece. Merg, mă investighez și văd ce este de făcut. Aleg ce cale cred de cuviință să-mi rezolv problema, dar trebuie să știu ce se întâmplă cu mine și să acționez.
Cecilia Caragea: Putem să ne luăm din concediu 3 zile, să spunem, ca să ne ocupăm de sănătatea noastră, să mergem să ne facem toate investigațiile recomandate.
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Controlul medical periodic este decontat de Casa de Sănătate, marea majoritate suntem asigurați. O zi, două… și reușesc să-mi fac investigațiile. După 50 de ani… Eu merg la medicul meu de familie și tot timpul… începi să faci ecografii abdominale, investighezi și cardiac, investighezi și alte subiecte pe care nu le-ai investigat până la 50 de ani. Trebuie să ai grijă de tine și să fii atent la ce se întâmplă și să iei măsuri din timp.
Cecilia Caragea: Astfel, avem grijă de noi și ne pregătim pentru o bătrânețe frumoasă, fără dureri, pentru că bătrânețea nu trebuie să însemne neapărat boală, neapărat durere.
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Așa este. Și mă face să mă gândesc din nou la alții, din alte țări. Să învățăm. Am putea să gestionăm aceste provocări, pentru că asta este viața, vine cu de toate, și să putem avea o bătrânețe sănătoasă. Da! Îmbătrânirea sănătoasă, naturală este un concept tot de pe la alții, iar pe mine m-a inspirat foarte mult. Chiar când am pornit acest proiect, am visat să ajungem să îmbătrânim sănătos, pentru că se poate, dacă la alții se poate, de ce nu și la noi? Și, pentru asta, la vârsta maturității, putem să acționăm preventiv, cu formulele speciale dedicate seniorilor, pentru a-mi proteja organismul, pentru a-mi crește rezistența la îmbolnăvire, pentru că, din păcate, la persoanele în vârstă îmbătrânește, odată cu corpul, și sistemul imunitar și acesta nu mai reușește să ne apere cum o făcea pe vremuri. Seniorii sunt categoria cea mai bolnavă, să spunem. Preventiv, dacă la adult spun o cură, două pe an, dacă e cazul, seniorii și copiii, copiii, la fel, acolo unde este cazul, au nevoie de prevenție. Pot să reduc episoadele de îmbolnăvire, le reduc ca durată, reduc consumul de medicamente, evit spitalizarea, ceea ce e foarte important în cazul bătrânilor. Un caz particular pe care-l știu și îl monitorizez de 4 ani, astm bronșic, 80+ ani, avea spitalizări în fiecare iarnă. Ajungea cu infecții respiratorii… de două-trei ori în sezonul rece. De când ia Ovoimuno preventiv, două cure pe an, toamna și iarna, nu a mai călcat în spital.
Cecilia Caragea: Foarte îmbucurător!
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Deci riscul pentru spitalizare, în situația persoanelor vârstnice, sunt infecțiile intraspitalicești.
Cecilia Caragea: Și cred că e vorba și de o stare psihică, pentru că le face foarte rău… Iar în spital, iar în spital… ajung să se confrunte, poate, cu depresii…
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Deci acestea ar fi avantajele folosirii preventive pentru seniori. Evităm complicațiile, evităm problemele de genul celor menționate.
Cecilia Caragea: Așadar, prevenția este esențială pe tot parcursul vieții. Și am mai învățat ceva: că trebuie să avem grijă de sistemul nostru imunitar din copilărie până la bătrânețe.
Dr. Marinela Ivănescu, creatoarea produselor Ovoimuno: Așa este. Dacă înțelegem că imunitatea stă la baza asigurării sănătății noastre și trebuie s-o includem în obiectivele noastre ca prevenție, atunci am câștigat un punct important privind sănătatea noastră. Din experiența noastră clinică, numeroase studii de caz ne demonstrează că imunoglobulinele Y din Ovoimuno ne pot ajuta să ne menținem sănătatea sau să ne recuperăm starea de sănătate.
Cecilia Caragea: Noi vă mulțumim tare mult pentru toate aceste informații! Și nu uitați că, măcar astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, ar fi bine să vă luați un răgaz să meditați puțin la ceea ce înseamnă prevenția, la ceea ce aveți de făcut pentru propria sănătate. Noi vă mulțumim tare mult și vă dorim multă sănătate!