Tratamente chirurgicale stomatologice intr-o singura sedinta / One Stage Surgery Concept
0Dialoguri pentru sanatate – Tratamente chirurgicale stomatologice intr-o singura sedinta / One Stage Surgery Concept
Invitati: domnul dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala, domnul dr. Dragos Popescu, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala, si domnul dr. Adrian Ciocanea, medic specialist ATI, Clinica DentalMed Luxury Dental Clinic.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumim Clinicii DentalMed Luxury Dental Clinic pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Daca e sa fim sinceri, recunoastem: Ne e frica de dentist, dar atunci cand mergem la dentist vrem sa ne rezolvam cat mai multe probleme intr-o singura vizita! Asa ca a aparut un concept special: tratamente chirurgicale stomatologice intr-o singura sedinta! Astazi, la Dialoguri pentru Sanatate, vom afla mai multe despre toate acestea! In ce consta acest concept special, tratamente stomatologice chirurgicale intr-o singura sedinta?
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Asa cum se mai spune in engleza, One Stage Surgery, ca traducere la acest concept, ne referim la faptul ca noi comprimam mai multe tratamente intr-o singura sedinta dentara, printr-o colaborare interdisciplinara intre mai multe specialitati stomatologice, astfel incat noi putem realiza interventii de extractii dentare, operatii parodontale, ridicari de sinusuri maxilare, inserare de implanturi intr-o singura sedinta, iar la finalul tratamentului chirurgical vine o echipa de medici proteticieni care realizeaza lucrari provizorii, astfel incat pacientul pleaca din cabinetul dentar, de cele mai multe ori, cu lucrarile prezente!
Cecilia Caragea: Si care sunt pacientii carora li se adreseaza acest concept? Cum sunt alesi pacientii carora li se recomanda acest concept?
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Noi recomandam, in Clinica DentalMed, unde am si perfectionat acest concept, cat mai multe operatii intr-o singura sedinta, iar adresabilitatea este specifica celor care nu au timp, care vin din strainatate si doresc in cat mai putine sedinte sa realizeze cat mai multe tratamente dentare, astfel incat si timpul de realizare finala a lucrarilor sa se reduca!
Cecilia Caragea: Sunt insa pacienti care inteleg ca au nevoie de tratamente mai complexe, deci au o situatie a danturii deloc fericita!
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Absolut! Acesti pacienti sunt investigati la inceput prin radiografii panoramice, tomografii, consult preanestezic si, impreuna cu toata echipa medicala, decidem un plan de tratament si cum poate acesta sa fie realizat. Colaborarea interdisciplanara nu se refera doar la medicii echipei din cabinetul dentar, ci, spre exemplu, cand ai de facut o interventie de sinus de lift, daca pacientul prezinta o inflamatie a sinusului, o sinuzita, apelam la medicul orelist, care poate sa faca niste tratamente non-chirurgicale sau minim invaziv chirurgicale, astfel incat sa curete sinusul maxilar si sa ne lase noua oportunitatea de a-l ridica, de a augumenta osos podeaua sinusului si de a insera implantul.
Cecilia Caragea: De a face apoi operatia de sinus lift, care consta in…
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Operatia de sinus lift… o sa va arat un model ca sa fie mai explicit. Acesta este maxilarul, acestea sunt cele doua cavitati numite sinusuri maxilare si, de obicei, in zona laterala a maxilei, unde avem nevoie de foarte mult os, ca sa plasam implanturi, inaltimea de os, pana in sinusul maxilar, are aceasta cavitate plina cu aer si care e captusita de o mucoasa, aceasta inaltime este foarte mica. Astfel incat, daca am insera un implant, acesta nu ar fi inconjurat de tesut dur osos, ci ar sta in aer, nu ar avea stabilitate. Ar fi ca un bloc fara fundatie. Procedura consta in realizarea unei ferestre in osul maxilar, ajungand in felul acesta la mucoasa sinusului, pe care o ridicam cu niste instrumente speciale si augumentam cu grefa osoasa, inchizand apoi cu gingia…
Cecilia Caragea: Deci se face o aditie de os, pentru ca implantul sa aiba loc!
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Sa aiba inaltime suficienta de os, sa fie inconjurat de tesut dur osos!
Cecilia Caragea: Se pot pune si implanturi… nu vertical, din acest motiv?
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Implanturile fiind tronconice, conice, ele se insereaza vertical. E ca si cand ai inlocui radacina unui dinte lipsa, deci, practic, ele stau vertical in osul maxilar!
Cecilia Caragea: Deci nu exista alte solutii?
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Exista cateodata si solutia numita All On Six, All On Four, adica sase implanturi in maxilar si patru la mandibula, in care, cel putin la maxilar, medicul chirurg incearca sa evite ridicarea sinusului maxilar, sa faca aceasta procedura, iar implanturile se insereaza oblic!
Cecilia Caragea: Dar de ce ar evita unii medici sa fac aceasta operatie de sinus lift?
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Aceasta interventie de sinus lift necesita o echipa de medici chirurgi, necesita experienta, expertiza pe acest domeniu… Dar ea este evitata din diverse motive. Ori ca medicii nu cunosc cum se realizeaza aceasta interventie, ori pentru ca sunt alte motive generale ORL care impun ocolirea sinusului maxilar. In orice caz, noi realizam cu succes aceasta interventie, care are expertiza si istoric medical de foarte mult timp. Are o predictabilitate foarte buna! Este printre acele interventii cu predictabilitate mare si cam singurul loc din organism unde poti crea os pe inaltime, avand in vedere ca sinusul maxilar are pereti ososi de jur-imprejur, astfel incat vascularizarea tesutului osos poate avea loc!
Cecilia Caragea: Si cum se realizeaza aceasta aditie osoasa?
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Practic, osul folosit in interventia de sinus lift este o pudra, este un os particular. Arata ca un praf, care se amesteca cu ser fiziologic si se introduce cu niste instrumente speciale sub mucoasa sinusului – practic, pe podeaua sinusului maxilar.
Cecilia Caragea: Deci este vorba de niste materiale biocompatibile, pe care organismul pacientului le recepteaza foarte bine… se integreaza foarte bine!
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Absolut! Acest substitut osos se resoarbe si se transforma in os natural, proprietatea pacientului!
Cecilia Caragea: Implanturile se fac in aceeasi sedinta sau dupa un anumit timp?
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Implanturile se pot pozitiona in aceeasi sedinta cu ridicarea sinusului maxilar daca cantitatea de os natural existenta permite o stabilitate primara implantului. In situatia in care aceasta cantitate este foarte mica, se amana interventia de inserare a implantului la aproximativ 4-6 luni dupa realizarea operatiei de sinus lift.
Cecilia Caragea: In afara acestei operatii de sinus lift, ce alt gen de operatii se pot realiza in aceasta sedinta unica cu mai multe tratamente chirurgicale stomatologice?
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: De asemenea, se pot realiza extractii dentare si inserarea implanturilor pe locul fostilor dinti, operatii parodontale prin care, practic, salvam dintii ce nu prezinta o boala parodontala atat de avansata care sa necesite extractia dentara. De asemenea, putem folosi si laserul dentar pentru imbunatatirea sterilizarii pungilor parondontale si pentru diverse alte tratamente care se pot realiza cu laserul. Si toate aceste interventii nu s-ar putea realiza, din punctul meu de vedere (in cadrul Clinicii DentalMed cel putin), fara ajutorul sedatiei intravenoase, care este asistata de un medic anestezist si care ii ofera pacientului un confort!
Cecilia Caragea: In timpul acestei sedari medicamentoase, pacientul coopereaza cu dumneavoastra?
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Absolut! Pacientul coopereaza cu noi, raspunde la niste ordine care i se dau: Inchide gura! Deschide gura! Nu risca sa se inece, pentru ca nu este adormit, nu este o anestezie generala. Deci are foarte multe avantaje sedarea intravenoasa!
Cecilia Caragea: Si cat timp dureaza o asemenea sedinta?
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: O asemenea sedinta, in functie de complexitatea interventiilor chirurgicale, poate dura intre o ora si doua ore, chiar trei ore pentru ca realizam in aceeasi sedinta, spre exemplu, extractiile de la nivelul maxilarului superior, ridicarea sinusului maxilar si in stanga si in dreapta, deci sinus lift bilateral si putem plasa pana la 10 implanturi in aceeasi sedinta!
Cecilia Caragea: Spuneati ca puteti sa faceti si tratamente chirurgicale parodontale!
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Si la restul dintilor de la mandibula, sa spunem, putem realiza operatii parodontale! Clasica operatie parodontala, prin care curatam tesutul inflamat, aditionam biomateriale pentru regenerarea tisulara, adica ligamentara, gingivala – osul nu are cum sa creasca intre dinti pe verticala… Sau putem realiza operatii plastice gingivale! Cand boala parodontala are ca semn retractia gingivala, incercam, prin operatii plastice gingivale de grefare cu tesut conjunctiv, sa dam volum gingiei, sa o stabilizam si sa o ridicam la un nivel cum era odata, nefiind totusi scopul primordial sa o ridicam, sa fie la nivelul la care era la 16 ani gingia (cu toate ca ne-am dori acest lucru!). Scopul primordial este sa stopam retractia gingivala. Daca ramane si acolo unde o punem, ala e bonus deja!
Cecilia Caragea: Adica ar fi un fel de operatie estetica, ca sa si arate bine!
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Operatie estetica gingivala, absolut! De multe ori, castigam milimetri de gingie – depinde unde lucram, la maxilar sau la mandibula, in sus sau in jos – prin aceste interventii plastice gingivale!
Cecilia Caragea: Si cum se adauga gingie ca sa arate, pana la urma, bine dintele si gingia de deasupra?
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Gingia poate sa fie recoltata din palat, din cerul gurii, sau pot fi cumparate niste membrane de colagen, deci sintetice, care se plaseaza sub gingie, se trage gingia peste aceste membrane, se sutureaza si, in felul acesta, stabilizam printr-un volum gingival crescut retractia gingivala! Sa nu mai aiba loc!
Cecilia Caragea: Asadar, e si util!
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: E si util, si estetic!
Dr. Dragos Popescu, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: One Stage Surgery sau tratamentul chirurgical relalizat intr-o singura faza este un concept pe care noi l-am preluat din Statele Unite si l-am implementat inca din anul 2007 in Romania! Logistica realizarii acestui concept este una complexa. Practic, pacientul, in momentul in care soseste in clinica, este investigat clinic de catre echipa noastra de medici chirurgi specialisti proteticieni, parodontologi, ortodonti, dupa care pacientul, in aceeasi faza, este investigat radiologic. Practic, noi reusim intr-un timp relativ scurt, sa ii facem radiografii panoramice, computer tomograf dentar 3D, prin care evidentiem patologiile pacientului. Se realizeaza cateodata fotografii de diagnostic, pentru a avea situatia initiala a pacientului, dupa care echipa noastra de medici concepe un plan de tratament pe faze, costuri si durata, astfel incat, intr-un timp relativ scurt, pacientul primeste un fel de audit medical, urmand sa decida impreuna cu noi pasii care urmeaza a fi facuti.
Cecilia Caragea: Care sunt pacientii care sunt eligibili?
Dr. Dragos Popescu, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: In cadrul consultatiei, in afara de consultatia stomatologica clasica pe care o facem, in echipa noastra, a clinicii, solicitam pacientului avize medicale obligatorii! De la medicul cardiolog, de la medicul de familie, in functie de afectiunile pe care pacientul le prezinta! Daca pacientul, de exemplu, primeste un tratament cu anticoagulant, solicitam un protocol referitor la intreruperea acestui anticoagulant pe perioada interventiei chirurgicale. Dar toata aceasta logistica pe partea de sanatate generala ne-o asigura echipa de medici anestezisti ai clinicii, dansii fiind specializati. De multe ori, daca medicul anestezist considera ca este riscanta interventia, atunci noi nu o facem sau ne orientam catre un spital si o putem face in cadrul unui spital, cu anestezie generala, in alte conditii de siguranta! Deci noi nu supunem pacientul unui risc cu orice pret! Siguranta interventiei asigurata de medicul anestezist, intr-o clinica stomatologica sau chiar si cabinet, este una fantastica! Este un standard foarte ridicat! Astazi, deja foarte multe cabinete si clinici au inceput sa preia acest concept de a utiliza si a colabora in echipa si cu medicii de medicina generala, care ne ajuta foarte mult. Ganditi-va ca noi, in timpul interventiei chirurgicale, nu mai avem stresul legat de starea pacientului, indiferent ce se intampla! De exemplu, creste tensiunea arteriala sau avem o sangerare mai mare – practic, aceasta monitorizare este preluata de echipa de medici anestezisti, care reduc pulsul, sangerarea sau, cateodata, o cresc, pentru ca avem nevoie si de sangerare.
Cecilia Caragea: Dar cum decurge recuperarea pacientilor dupa o asemenea procedura?
Dr. Dragos Popescu, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Imediat dupa ce se termina interventia, pacientul se simte relaxat. De multe ori, pacientii nu prea simt ca au fost sedati, desi in realitate ei sunt cu simturile semnificativ diminuate – de aceea, nu au voie sa conduca autoturismele. Este interzis! Ii ducem ori cu un sofer al clinicii, ori le recomandam sa fie insotiti de un membru al familiei, tocmai pentru a nu risca sa se intample un eveniment nedorit. Imediat dupa interventie, pacientii nu simt nici un fel de durere. Putem comunica cu ei, desi au o stare de ameteala… A doua zi dupa interventie ii sunam, discutam cu dansii si vedem daca au avut probleme, daca au avut sangerare. In situatia in care apar probleme, sangerari sau alte dureri pe timpul noptii, noi avem urgenta non-stop si echipa de medici primeste pacientul, deci el este permanent asistat de catre echipa noastra. A doua zi, il vedem la control. Firele de sutura, care, de obicei, sunt resorbabile, sunt terminate la 8, 10, 14 zile (cele care nu s-au resorbit). Durerile sunt mult mai mici, postoperator, datorita acestei sedari. Pacientul nu primeste doar sedare, primeste antibiotic, antiinflamatorii intravenos… Intotdeauna, suntem laudati de pacienti, oarecum nemeritat, pentru ca ei, fiind sedati, au impresia ca am lucrat senzational si nu au simtit nimic. Este, de fapt, un mix de factori, insa rezultatele sunt fantastice!
Cecilia Caragea: Cine alege sa apeleze la tratamentele chirurgicale stomatologice intr-o singura sedinta?
Dr. Dragos Popescu, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Sunt, in general, pacienti care nu au timp, provin din mediile de business sau au o munca stresanta, sunt avocati, doctori, chiar si oameni care lucreaza pe platforme maritime, pacienti din strainatate, din Italia, Spania, Marea Britanie, avem chiar si pacienti din Canada, Australia… Avantajul este ca, odata ce noi investigam aceste cazuri, pacientul stie ca se poate programa la o data ulterioara, intr-un interval de timp bine definit, astfel incat, intr-un interval scurt, isi rezolva aproape mare parte din tratamentul pe care si-l dorea si nu trebuie sa vina de 6-7 ori. Astfel, intr-o singura faza, noi realizam extractii, ridicari de sinusuri maxilare, aditii osoase, operatii parodontale, cu premisa ca intraoperator echipa medicala decide intotdeauna ce se poate face si ceea ce nu se poate face. Chiar daca, initial, noi ne dorim sa facem tot, pacientul stie si isi asuma faptul ca, daca nu se realizeaza tot, este strict datorita faptului ca nu este sigur sa se realizeze tot!
Dar haideti sa aflam mai multe si despre sedarea medicamentoasa, care se practica in deplina siguranta in timpul acestor proceduri chirurgicale stomatologice!
Cecilia Caragea: Ce inseamna sedarea intravenoasa medicamentoasa? In ce consta?
Dr. Adrian Ciocanea, medic specialist ATI: In primul rand, trebuie sa intelegem ca peste 98% dintre pacienti… eu sau dumneavoastra… suntem anxiosi si ne e frica de scaunul stomatologic. Rolul acestei sedari, in primul rand, este sa taiem aceasta anxietate, sa avem un pacient linistit. De ce? Pentru ca anxietatea produce foarte multe modificari la nivelul organismului: creste tensiunea, creste pulsul, nu ne face cooperanti, ne e teama si, atunci, ar fi bine sa fim linistiti. Asta e principalul rol! Rolul urmator este de a avea un pacient monitorizat, pe care sa-l putem controla. De aceea, o sa incepem cu monitorizarea pacientului. In momentul sedarii intravenoase, pacientul este monitorizat, cu tensiune, puls, saturatie… si avem monitorizare de baza!
Cecilia Caragea: Stiti de unde plecati!
Dr. Adrian Ciocanea, medic specialist ATI: Stim de unde plecam! Dupa aceea, o sa avem un accident venos periferic, pentru ca in timpul de interventie se pot intampla multe lucruri. Incercam sa le anticipam, avem informatii despre pacient, dar e bine sa ne luam toate masurile de siguranta. Montam un cateter venos periferic. In aces moment, recoltam sange. O sa ma intrebati pentru ce!
Cecilia Caragea: Corect!
Dr. Adrian Ciocanea, medic specialist ATI: Recoltam sange pentru asa-numitele PRF-uri! Ce inseamna asta? Inseamna ca, dupa ce recoltam sangele pacientului, il centrifugam, iar prin centrifugare se delimiteaza o parte rosie cu hematii si partea plasmatica, care e galbena, unde se formeaza o membrana. Aceasta membrana chirurgii o iau si o pun gura pacientului, pentru a favoriza o vindecare mai buna, o formare de os mai buna!
Cecilia Caragea: Sunt acei celebri factori de crestere care ajuta vindecarea!
Dr. Adrian Ciocanea, medic specialist ATI: Factorii de crestere! Fibroblastici, plachetari s.a.m.d. Cam asta facem! Dupa aceea, avem o perfuzie la pacient, i-am pus cateterul venos periferic, punem perfuzie, facem profilaxie antibiotica, dupa ce facem un test la antibiotic, sa vedem daca are reactie alergica la acel antibiotic!
Cecilia Caragea: In prealabil, adica inainte de a fi pacientul programat pentru aceasta sedinta!
Dr. Adrian Ciocanea, medic specialist ATI: Nu! Asta o facem la inceputul sedintei. Si folosim o usoara sedare. Trebuie sa intelegeti ca nu doare. Avem nevoie de un pacient calm, linistit, cooperant, care sa aiba reflexele pastrate, pentru ca, in timpul interventiei chirurgicale, sangereaza pacientul, se foloseste solutie de spalare in gura si, atunci, el trebuie sa tuseasca si sa-si inghita secretiile. Nu ne dorim niciodata un pacient care sa fie foarte adormit, fara reflexele vitale pastrate!
Cecilia Caragea: Si aceasta sedare venoasa medicamentoasa in ce cazuri se poate aplica? Presupun ca exista si pacienti pentru care nu recomandati acest lucru!
Dr. Adrian Ciocanea, medic specialist ATI: In general, la pacientii care prezinta o patologie alergica complexa, care nu poate fi controlata, incercam sa nu o facem. Pacientii care au probleme foarte complexe de sanatate… nu o facem. Pacientii care refuza, pur si simplu: „Eu sunt atat de anxios, incat vreau sa dorm complet!” Atunci, recomandam anestezia generala pentru aceste interventii.
Cecilia Caragea: Si anestezia generala nu se realizeaza in clinica stomatologica, ci in spital. Si merge toata echipa de medici chirurgi stomatologi la spital!
Dr. Adrian Ciocanea, medic specialist ATI: Sigur ca da! Anestezia generala comporta mai multi factori, un alt mediu, o urmarire postoperatorie mai prelungita…
Cecilia Caragea: Dar, ca sa revenim la sedarea intravenoasa medicamentoasa, presupun ca este un efect de 2-3 ore, cat dureaza interventia. Si apoi cum se simte pacientul?
Dr. Adrian Ciocanea, medic specialist ATI: Pacientul se simte putin ametit!
Cecilia Caragea: Isi revine repede?
Dr. Adrian Ciocanea, medic specialist ATI: Isi revine complet cam in 12 ore. Recomandam sa nu se foloseasca sedarea intravenoasa daca pacientul pleaca cu masina. Le recomadam tuturor pacientilor sa nu plece cu masina, sa nu conduca, pentru ca ea le scade reflexele si atunci pot aparea incidente sau accidente. In rest, pacientul pleaca pe picioare, linistit, calm, fara durere, Folosim un analgezic intravenos pe acel cateter despre care am vorbit mai devreme.
Cecilia Caragea: Si antibiotice, si analgezice, si sedative! Si, dupa aceea, el ia medicamentos!
Dr. Adrian Ciocanea, medic specialist ATI: Va trece pe terapia orala postoperator! In momentul interventiei, pacientul este monitorizat, asa cum v-am spus, cu cei patru factori. Avem control asupra tensiunii arteriale… Sunt pacienti varstnici, ganditi-va, care au patologie cardiovasculara diferita, care au patologie renala, care au patologie respiratorie… Si, atunci, putem controla toate aceste probleme care apar in timpul interventiei!
Cecilia Caragea: Ati avut situatii exceptionale?
Dr. Adrian Ciocanea, medic specialist ATI: Deocamdata, nu! Pentru ca am reusit sa facem un control foarte bun preoperator, in colaborare cu medicii care urmaresc starea de sanatate generala, avand toate aceste informatii adunate inainte si stiind cam totul despre pacient… Se pot intampla, pot aparea pusee hipertensive, din diferite motive, pe care reusim sa le controlam. Pot aparea probleme respiratorii, sunt pacienti care au sindroame de apnee in somn si care, la o usoara sedare, pot dormi mai profund si, atunci, asteptam pana se mai superficializeaza, le monitorizam saturatia in oxigen.
Cecilia Caragea: Cu o masca de oxigen, presupun!
Dr. Adrian Ciocanea, medic specialist ATI: Exact! Si nivelul de bioxid de carbon in aerul respirat… Il ajutam, suntem langa el! One Stage Surgery, cum se procedeaza la DentalMed, toate interventiile se fac cu sedare intravenoasa, pentru ca sunt interventii laborioase si, atunci, avem nevoie de o perioada destul de lunga de timp, o ora si jumatate, doua, de un pacient care sa fie linistit… Cel mai important pentru pacient stiti ce e? Doua lucruri, de fapt. Cele mai importante lucruri stiti care sunt?
Cecilia Caragea: Care?
Dr. Adrian Ciocanea, medic specialist ATI: Ca timpul trece mult mai repede si ca… uite ce s-a intamplat!
Cecilia Caragea: Deci nici nu isi mai aminteste prea bine ce s-a intamplat in timpul interventiei!
Dr. Adrian Ciocanea, medic specialist ATI: Sau foarte putin, nesemnificativ!
Cecilia Caragea: Si parca a durat trei minute totul!
Dr. Adrian Ciocanea, medic specialist ATI: Exact! Asta e cel mai important pentru pacient!