Diferente si Esente – Noile tehnologii laser in operatia de cataracta
0Diferente si Esente – Noile tehnologii laser in operatia de cataracta
Realitatea TV, 30 iunie 2017, de la ora 17.40
Invitat: Domnul Doctor Cristian Moraru, medic primar oftalmolog
Emisiune sustinuta de Centrul Oftalmologic OCULUS
Cecilia Caragea: Cataracta afecteaza aproape jumatate dintre persoanele de varsta a treia, iar singura solutie pentru aceasta pierdere a transparentei cristalinului o reprezinta operatia. Dar astazi, noile tehnologii, au schimbat radical perspectiva asupra acesteia.
Cataracta este una dintre cele mai frecvente afectiuni oftalmologice si, netratata poate duce pana la orbire.
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Cataracta este o boala, afecteaza un organ al ochiului care se numeste cristalin, e o lentila care se numeste cristalin, lentila care focalizeaza razele de lumina, care vin inspre ochi si o lupa. Practic, cristalinul e o lentila care focalizeaza exact in centrul retinei. Retina este membrana din spatele ochiului.
Aceasta afectiune apare, de obicei, la persoanele de varsta a treia si se instaureaza gradat, chiar daca poate exista si cataractă congenitala.
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Cel mai frecvent, pierderea acestei transparente a cristalinului se intampla de la o anumita varsta, de obicei, cam la varsta a treia. Aceasta opacifiere a cristalinului nu se intampla brusc. Sa spunem ca astazi e transparent si maine nu mai este transparent! Apar anumite opacitati in structura cristalinului pe care pacientul le simte, le vede ca pe niste puncte, sa spunem ca pe niste umbre, i se modifica dioptriile, deci se intampla ceva, apar fenomene gradate, ori prin opacitati, ori prin modificari de dioptrii. Aceste opacitati in cristalin progreseaza si, la un moment dat, cristalinul devine cum este aceasta lentila pe care am aratat-o: este perfect transparenta, iar in stadiile foarte avansate isi pierde transparenta, devine alba, deci lumina nu mai trece pe aici. Acest lucru se numeste cataracta. Intre cristalinul perfect transparent si cristalinul foarte opacifiat, exista grade variate de opacifiere ale cristalinului si aceasta opacifiere poate avea loc in timp. Daca nu intervenim, cristalinul se astupa complet, lumina nu mai intra deloc in ochi si pacientul este orb.
Singura solutie o reprezinta operatia, care este bine sa fie facuta cat mai din timp, pentru ca pacientul sa se poata bucura de o vedere buna.
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Nu trebuie sa asteptam pana acest cristalin care este perfect transparent sa devina alb. Cum am spus, avand o evolutie gradata, noi ne putem da seama de aparitia cataractei prin examenele oftalmologice pe care le facem si la ora actuala, datorita tehnologiei foarte avansate, noi putem interveni sa schimbam lentila naturala a ochiului, s-o eliminam, si in locul cristalinului natural care nu mai este perfect transparent, sa introducem o lentila artificiala, practic tot o lupa care preia o parte din functiile cristalinului natural.
Mai demult, operatiile de cataracta erau dificile, iar pacientii erau nevoiti apoi sa poarte ochelari cu multe dioptrii.
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Inainte, teoria era sa asteptam sa avanseze cataracta, sa se matureze pentru ca tehnologia de acum 30-40 de ani era cu totul alta. Acum 40 de ani, din cauza tehnologiei mult diferite fata de ce se intampla astazi, se astepta sa se matureze cataracta, pentru ca operatia cu tehnologia de atunci era mai adecvata pentru extractia cristalinului si, practic, eliberarea culoarului optic pe unde sa intre lumina. Se scotea lentila si se lasa pacientul asa. Cristalinul avand efect de lupa, aceste efect de lupa era compensat prin prescrierea unor ochelari. Ochelarii erau foarte grosi, peste plus 10 dioptrii care preluau functia cristalinului.
Astazi insa, aceste operatii se fac dupa noi tehnologii performante, iar pacientii isi recupereaza complet vederea.
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: La ora actuala tratamentul consta in extractia acestui organ cristalin care nu mai este transparent. Extractia se face printr-o tehnologie foarte moderna, practic se topeste partea dinauntru, cristalinul este ca un sambure care are si o coaja, o capsula. La ora actuala, fata de trecut, cand se scotea intreg cristalinul si se puneau ochelari, acum se lasa capsula cristalinului si prin mijloacele actuale se extrage numai continutul care nu mai este transparent. Acest procedeu se numeste facoemulsificare, practic este un aparat care cu ajutorul ultrasunetelor topeste continutul cristalinului, acest aparat patrunde in ochi printr-o incizie, o taietură foarte mica, de 1,5 milimetri sau 2, numai prin asta lucreaza, extrage partea opaca a cristalinului, lasa capsula care este transparenta si se pune in capsula cristalinului. Iata cristalinul artificial!
Cristalinul natural este o lentila dinamica, permitandu-ne sa vedem si de aproape și de departe, dar astazi exista si cristaline artificiale cu mai multe focare, pentru ca pacientul sa poata focaliza la distante diferite.
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Acest cristalin cu striatiile centrale e un cristalin mai avansat ca proprietati optice si are functia si proprietatea de a avea cel putin doua focare: unul pentru distanta, cum il are cristalinul clasic, si mai are un focar prin slefuirea lui, cu care pacientul vede aproape. La ora actuala s-au facut cristaline cu trei focare, pentru ca a aparut computerul și noi citim o carte la 30 de centimetri, iar computerul este la 40. Atunci s-au gandit sa faca trei focare și cristalinele cele mai moderne sunt cristalinele cu trei focare: unul pentru distanta, unul intermediar pentru calculator sau telefon mobil si unul pentru citit.
Si in privinta anesteziei lucrurile s-au schimbat radical!
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Acum ani de zile, operatia se practica cu anestezie, se faceau injectii pe langa ochi, cu anumite riscuri… La ora actuala, datorita tehnologiei si inciziei, taieturii pe unde noi patrundem pentru a scoate cataracta, anestezia se face doar cu niste picaturi. Deci pacientul nu este anesteziat, cum se facea, clasic, cu injectii. Aceste picaturi sau un gel au un efect extraordinar, pacientul nu simte nimic, e ca si cand ar fi anesteziat, dar anesteziaza numai suprafata anterioara, pe unde noi lucram. E foarte important! Spun lucrul asta pentru ca restul globului ocular nu este anesteziat, iar pacientul, dupa operatie (care dureaza, in functie de duritatea sau vechimea cataractei, 10-15 minute), vede imediat. Un pacient care are o cataracta, asa cum am aratat, alba, nu vede deloc. Noi punem cristalinul artificial, iar cand el a plecat de la spital – operatiile se fac ambulatoriu – el vede. Este una dintre minunile medicinei, pentru ca nu in toate domeniile… nu cred ca exista vreun domeniu medical in care sa vina pacientul și sa nu-i faci anestezie sau sa-l adormi, sa-i faci o interventie de 10 minute, sa ii schimbi piesa stricata si sa plece ca nou!
Astazi, laserele au schimbat total perspectiva asupra chirurgiei oftalmologice! În privinta operatiei de cataracta cu laserul, lucrurile s-au schimat enorm. Sunt remarcabile precizia si, mai ales siguranta pe care le ofera noua tehnologie, in special in prima jumatate a operatiei.
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Primele etape ale operatiei de cataracta, cum am spus, noi le faceam manual, la ora actuala, tehnologia ne permite prin introducerea laserului, se numeste fentolaser, aceste prime etape si cele mai importante momente ale operatiei, sunt facute de o tehnologie aprte de mare finete. Noi trebuie sa intram inauntrul globului ocular ca sa scoatem cataracta. Pana acum o faceam cu un cutitas, acum dam un clic pe ecran si laserul va face atat cat de profund vrem, cat de mare vrem acea incizie, apoi laserul va imparti continutul cristalinului, tot printr-o radiatie laser, lucru pe care noi il faceam manual. Incercam sa impartim, sa scoatem continutul cristalinului ca sa poata fi mai usor scos. Acest lucru il face laserul. Tehnologia, la ora actuala, a avansat extrem de mult. Cu acest laser se pot face operatii de cataracta, dar se pot face si operatii de transplant de cornee, se pot face operatii pentru miopie, adica este o tehnologie complexa. De asta am si optat pentru o noua generatie de aparate, care, intr-un singur modul, intr-un singur laser, are posibiltatea sa faca multe lucruri, nu numai in cataracta.
Experienta ramane insa esentiala! Nu numai ca ajuta la adoptarea mai rapida a noilor tehnologii, ci si la dezvoltarea acestora, iar medicii chirurgi oftalmologi din Romania sunt recunoscuti pe plan international pentru aportul pe care si-l aduc in dezvoltarea noilor tehnologii.
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Experienta si vechimea in domeniul oftalmologiei ne-a ajutat foarte mult sa preluam foarte repede noua tehnologie. Va dau un exemplu: cand a fost implementata noua tehnologie la noi in clinica, noi am fost instruiti si, in foarte scurt timp a trebuit sa prezentam in Europa, la un mare congres european, care nu cuprindea doar laserul acesta pentru cataracta. Era o suita de aparate care depindeau unul de celalalt ca sa intregeasca tot mersul operatiei… Si m-ati intrebat de importanta experientei – noi, intr-o luna, aproximativ o luna, am putut sa performam cu aceasta noua tehnologie si sa o prezentam in Europa, la Amsterdam, ca o noua tehnologie intregii Europe, un mare congres european.
Noile tehnologii si experienta medicilor, au schimbat, asadar, radical perspectiva asupra acestor interventii, crescand precizia unor timpi operatori si, astfel, crescand siguranta operatiei. Dar nu uitati ca dumneavoastra sunteti primii care trebuie sa aveti grija de sanatatea ochilor vostri. Nu amanati asadar consultul oftalmologic periodic!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Centrul Oftalmologic OCULUS.