Profesionistii Zambetului – Tratamentele ortodontice pentru adulti
0Profesionistii Zambetului – Tratamentele ortodontice pentru adulti
Sambata, 10 noiembrie 2018, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitate: dr. Cristina Mihai, medic dentist specialist in ortodontie, si dr. Ioana Dragoman, medic dentist specialist in ortodontie, DentalMed Luxury Dental Clinic.
Emisiune sponsorizata de DentalMed Luxury Dental Clinic.
Un proiect ARENA Communications.
Pentru un zambet frumos si sanatos, dintii trebuie sa fie corect aliniati, iar muscatura trebuie sa fie, de asemenea, corecta! Daca, din diferite motive, problemele ortodontice nu au fost corectate in copilarie, ele pot fi corectate si la maturitate!
Dr. Ioana Dragoman, medic dentist specialist in ortodontie: In primul rand, un pacient adult este un pacient special! E special pentru ca are exigente foarte mari, pentru ca are o viata profesionala foarte aglomerata si are o viata de familie… Si, atunci, tratamentul pe care il propui trebuie sa se potriveasca cu toate aceste lucruri. Este un pacient special pentru ca este un pacient complex, de cele mai multe ori – nu are doar o problema mai simpla sau mai severa de ortodontie, ci poate sa aiba extractii care nu au fost tratate si dintii au migrat, poate sa aiba boala parodontala severa sau moderata sau mai putin moderata… Poate sa aiba carii si alte probleme… Si, atunci, tratamentul unui pacient adult este intotdeauna multidisciplinar. E nevoie de o echipa care sa analizeze toate aceste probleme, sa faca un plan de tratament, sa faca o etapizare, sa stabileasca niste prioritati… si, impreuna, sa lucram la acest caz. Succesul tratamentului unui pacient adult nu este reusita tratamentului ortodontic doar. Ortodontia vine ca o veriga intr-un lant foarte lung!
Tratamentele ortodontice la adulti au, bineinteles, o serie de particularitati!
Dr. Ioana Dragoman, medic dentist specialist in ortodontie: Pentru ca pacientul adult este un om ocupat, de obicei, si un om care are exigente fizionomice in viata profesionala, aparatele pe care si le doreste sunt unele care sa se potriveasca cu acest stil de viata. Inseamna sa fie confortabil, sa fie fizionomic si, daca se poate, inseamna sa il aduca la cat mai putine sedinte la medicul ortodont. Un astfel de sistem este sistemul de aliniere a dintilor cu gutiere, un sistem care se face personalizat pentru fiecare pacient in parte. Presupune cateva etape obligatorii – se face dupa o analiza faciala, dupa o analiza a zambetului, a muscaturii, se fac fotografii de diagnostic si scanare digitala a arcadelor… Planul de tratament, de asemenea, se face digital, iar pacientul poate sa aiba o previzualizare a rezultatului tratamentului ortodontic, adica sa vada ceea ce se va intampla cu dintii sai pe parcursul tratamentului ortodontic. Sunt foarte usor de purtat, dintr-un silicon foarte performant, foarte comode pentru dinti si pentru gingii. Pacientul primeste o serie de astfel de gutiere, pe care poate sa le schimbe singur, acasa, la interval de o saptamana, iar vizitele la medicul ortodnt sunt, astfel, reduse foarte mult. Cu toate acestea, tratamentul este foarte precis! Se face pana la 0,1 grade eroare de la ce este facut pe calculator la ceea ce se intampla real, clinic. Lucruri care se pot corecta, chiar si aceste lucruri infime. La sfarsit, se pot corecta chiar si acestea!
Asadar, este important de inteles ca, mai ales in cazul adultilor, medicul ortodont trebuie sa colaboreze cu medici dentisti de diferite alte specialitati pentru ca, in cazul adultilor, problemele sunt, de multe ori, mai complexe!
Dr. Cristina Mihai, medic dentist specialist in ortodontie: Trebuie sa existe o foarte buna colaborare interdisciplinara intre medicul ortodont, intre un medic chirurg de chirurgie buco-maxilo-faciala, protetician, parodontolog si alti medici care sunt implicati in igiena dentara corecta a pacientului respectiv. Sunt cazuri in care pacientii pot fi tratati doar cu simple aparate ortodontice pentru a avea un aspect facial si o dantura armonioasa si frumoasa. Sunt si cazuri severe, de anomalii dentare, de anomalii la nivelul complexului facial, in care exista discrepante foarte mari intre oasele maxilare, intre maxilarul superior si mandibula sau intre aceste oase maxilare si intre restul scheletului, craniului. In cazul in care discrepantele sunt foarte mari, acestea pot fi corectate doar cu ajuotrul operatiei ortognate, doar cu colaborarea unui medic chirurg specializat.
Colaborarea necesara intre medicii dentisti cu diferite specialitati se poate determina de la inceput, de la prima consultatie, in care se elaboreaza si planul de tratament!
Dr. Cristina Mihai, medic dentist specialist in ortodontie: Pentru realizarea tratamentului si pentru realizarea planului de tratament este nevoie de o buna colaborare. In prima faza, la examenul ortodontic al pacientului se realizeaza o teleradiografie de profil, se realizeaza o ortopantomograma, radiografie cunoscuta de toti pacientii. De asemenea, fotografii de diagnostic din fata si din profil. De asemenea, este nevoie de realizarea unui CBCT, o radiografie tridimensionala care ne da mai multe indicatii despre suportul osos al pacientului, despre pozitia dintilor, ce poate fi amanuntit studiata. Inainte de a se pune un diagnostic, pe teleradiografia de profil si pe CBCT-ul respectiv se realizeaza niste masuratori cefalometrice, care ne ajuta pe noi, ortodontii, dar si pe medicul chirurg sa putem stabili ca acest caz, cazul in sine este un caz chirurgical sau doar un caz ce se poate trata cu un tratament ortodontic. In urma CBCT-ului se pot observa decalajele foarte mari dintre oasele maxilare si anomaliile de la nivelul structurii osoase si de la nivelul dintilor. Acesti pacienti care prezinta discrepante foarte mari si diformitati la nivelul scheletului prezinta o calitate a vietii scazuta, deoarece aspectul, atat cel facial, cat si cel dentar, este compromis. Exista un stres psihologic, care duce la alterarea calitatii vietii si, de asemenea, a relatiilor interpersonale. De aceea, acesti pacienti doresc o schimbare majora a aspectului fizic, care sa duca la un aspect frumos. Cand se uita in oglinda, sa se placa pe ei insisi si sa isi modifice relatiile cu persoanele apropiate, colegi prieteni, familie…
Cert este ca, dupa realizarea consultatiei initiale, a analizei cazului respectiv, a radiografiilor necesare si a computerului tomograf, in privinta tratamentului ortodontic, adultii aleg cu precadere anumite aparate dentare care sa le satisfaca solicitarile estetice!
Dr. Cristina Mihai, medic dentist specialist in ortodontie: De obicei, pacientii adulti prefera aparatele dentare estetice sau invizibile. Cele estetice sunt ceramice sau de safir si se aplica pe fata vizibila a dintilor, cele invizibile se aplica pe interiorul dintilor. Sunt aparate ortodontice fixe linguale sau de tipul Aligner. Cateodata pacientii mai aleg si in functie de costul aparatului dentar, de situatia financiara, de varsta, de rezultatul la care vor sa ajunga, de increderea in sine…
Trebuie mentionat insa si faptul ca, de multe ori, pacientii adulti ajung la ortodont la trimiterea unui medic dentist de o alta specialitate, pentru ca problemele stomatologice trebuie rezolvate in complexitatea lor si intr-o anumita ordine!
Dr. Cristina Mihai, medic dentist specialist in ortodontie: In majoritatea cazurilor, pacientii adulti sunt trimisi catre noi, medicii ortodonti, de catre colegii din echipa. Fie ca vor sa realizeze lucrari dentare, fie ca vor sa realizeze operatii parodontale, este nevoie de alinierea dintilor pentru a ajunge la un rezultat optim si care sa bucure pacientul sa zambeasca cu incredere…
Tratamentul ortodontic se finalizeaza cu purtarea unui aparat de contentie, care are rolul de a fixa rezultatele obtinute!
Dr. Cristina Mihai, medic dentist specialist in ortodontie: Dupa incheierea tratamentului ortodontic si indepartarea aparatelor dentare, este necesara purtarea unor aparate de contentie. Purtarea acestor aparate de contentie reprezinta, de fapt, faza finala a tratamentului ortodontic si necesita o foarte buna colaborare din partea pacientului, controale periodice la 2-3 luni, deoarece dintii prezinta memorie si isi pot modifica pozitia daca aceste retainere nu sunt purtate. Aparatele de contentie pot fi fixe sau mobile. De obicei, la arcada inferioara se aplica contentii fixe, iar la arcada superioara, contentii mobile. Pe timpul tratamentului ortodontic este nevoie de o foarte buna colaborare si de o relatie destul de stransa intre medicul ortodont si pacient.
Asadar, si la varsta adulta pozitia dintilor poate fi corectata si puteti avea zambetul dorit!