Strategia Mea de Sanatate – Ciocolata cu Green Sugar de la Laboratoarele Remedia
0Cecilia Caragea: Tuturor ne place ciocolata! Putina ciocolata si suntem, aproape instant, fericiti! Insa nu intotdeauna ciocolata a avut o reclama buna. S-a spus ba ca ar ingrasa, ba ca ne-ar face cine stie ce rele in privinta sanatatii si asa mai departe… Dar lucrurile nu stau deloc asa! Si nici nu au cum sa stea asa, deoarece ciocolata contine cacao, boabe de cacao, si, bineinteles, mai contine si alte ingrediente. Dar cacaua este un ingredient sanatos. Probleme pot sa puna alte ingrediente care sunt utilizate, eventual, pentru realizarea ciocolatei.
Dar cacaua, dupa cum spuneam, este un ingredient sanatos. Ea provine din regiunea padurii amazioniene. Bineinteles, de acolo s-a extins in toata America Centrala. Si, asa cum stim prea bine, aztecii iubeau cacaua. Chiar credeau ca zeul lor suprem, Quetzalcoatl, acel zeu care avea o forma de sarpe cu pene, ar fi furat niste boabe de cacao din paradis si le-ar fi adus muritorilor. El ar fi fost responsabil, asadar, de arborele de cacao adus muritorilor, ca sa se poata bucura si ei de aceasta bautura delicioasa. Pentru ca ei preparau din boabe de cacao o anumita bautura, rece, groasa, cu un gust puternic: xocoatl.
Aceasta bautura era atat de pretioasa pentru ei incat o beau din vase de aur. Era o bautura pe care o considerau energizanta, afrodiziaca, sanatoasa. Si pe buna dreptate! Ei o combinau cu diverse alte ingrediente, precum ardeiul iute. Bineinteles, atunci cand europenii au ajuns in America Centrala, au fost mirati de aceasta bautura. Nu le-a prea placut. Cristofor Columb, cand a incercat si el, pentru prima data, aceasta bautura, n-a fost deloc incantat… Totusi, in 1502, a adus in Europa niste boabe de cacao, ca sa vada si europenii minunatiile din Lumea Noua.
Cel care si-a dat seama de valoarea arborelui de cacao a fost Hernando Cortez. Bineinteles, el a mers in America in cautare de aur, dar a stiut sa recunoasca si alte lucruri care reprezentau adevarate mine de aur, cum era si arborele de cacao. Asa ca, a infiintat, in numele Spaniei, o plantatie de cacao. Ceva mai apoi, in 1528, a adus in Europa boabe de cacao si le-a ascuns prin manastiri. Bineinteles, stia cum se face aceasta bautura, ciocolata. Era o bautura scumpa, pe care si-o pe care si-o puteau permite doar bogatii de atunci.
Dar, dupa aceea, in 1585, s-a facut primul transport comercial de cacao, din America Centrala in Spania. Spaniolii au fost, bineinteles, primii care au gustat si au inceput sa aprecieze aceasta bautura. Iar printesele spaniole, ajunse, prin casatorie, pe la Curtea Frantei, pe la Curtea Austriei si asa mai departe, au adus cu ele obiceiul de a bea ciocolata. Si, asa, incet-incet, ciocolata a inceput sa fie cunoscuta la marile curti imperiale, la marile curti nobiliare.
Apoi, pe la sfarsitul secolului al XVII-lea, au inceput sa apara in Europa primele ciocolaterii. Din ce in ce mai multa lume dorea sa descopere gustul de ciocolata. In secolul XX, erau deja foarte multe fabrici de ciocolata, foarte multe sortimente de ciocolata. Pentru ca, in timp, boabele de cacao au inceput sa fie combinate cu diverse alte ingrediente. Si asa, incet-incet, succesul ciocolatei a inceput sa fie umbrit de diferite povesti, cum ca nu ne-ar face bine sanatatii, cum ca ne-ar ingrasa si asa mai departe… Dar studii extrem de serioase au aratat ca… nici pomeneala de asa ceva! Cacaua, boabele de ciocolata, ciocolata de calitate sunt chiar foarte bune. Ne sustin sanatatea. Problema era la alte ingrediente care erau folosite in anumite sortimente de ciocolata.
Asadar, trebuie sa avem grija ce ciocolata alegem, pentru ca ciocolata de calitate ne face bine sanatatii. Pentru ca are foarte multi antioxidanti. Cacaua are foarte multi antioxidanti. Si, atunci, si ciocolata are un efect antioxidant. In plus, ne sustine inima si ne sustine concentrarea.
Probabil ati observat, ciocolata ne ajuta sa ne concentram mult mai bine, si asta chiar doua-trei ore dupa ce am consumat ciocolata. Asadar, este recomandat sa mancam ciocolata atunci cand suntem in sesiune, in perioade de examene, atunci cand trebuie sa facem un efort intelectual sustinut.
Bineinteles, daca este sa alegem o ciocolata de calitate, cu o cacao de calitate. Si nici nu ne ingrasam, daca stim ce ciocolata sa alegem! De exemplu, Laboratoarele Remedia au ciocolata cu Green Sugar, acel indulcitor multipremiat pe baza de Stevia. Asadar, putem sa ne bucuram de un dulce sanatos, de ciocolata de la Laboratoarele Remedia. Si, bineinteles, putem sa alegem diferite sortimente: ciocolata cu vanilie, ciocolata cu portocale sau cu menta. Mie, personal, imi place foarte mult ciocolata cu menta.
Despre ciocolata cu menta chiar imi propun sa mai vorbesc in cadrul emisiunii Strategia Mea de Sanatate. Pana atunci, insa, vreau sa subliniez inca o data ca trebuie sa fim foarte atenti la produsele dulci pe care le alegem. Si sa-i invatam si pe cei mici sa aleaga sanatos. De exemplu, Laboratoarele Remedia au lansat de curand o gama pentru copii, KidoVit. Si in aceasta gama pentru copii exista si ciocolata, ciocolata calda cu Green Sugar si cu portocale. Asadar, avem de unde alege! Si trebuie sa alegem responsabil pentru noi si pentru copiii nostri!
Eu va multumesc tare mult pentru ca urmariti emisiunea Strategia Mea de Sanatate, nu uitati sa va abonati la canalul meu de YouTube si sa dati like paginii mele de Facebook.
Va multumesc si va doresc sa va bucurati de o cana buna cu ciocolata! Si o sa vedeti cum o sa fiti mai putini stresati! Toate cele bune!
Mai multe despre beneficiile ciocolatei si ale altor dulciuri sanatoase de la Laboratoarele Remedia puteti afla pe www.laboratoareleremedia.ro.