Strategia Mea de Sanatate – Crema si gelul cu arnica de la Larix
0Cecilia Caragea: Multe sunt lucrurile pe care nu le vedem, dar asta nu înseamnă că nu există. Știți, doar, că în povești și în credințele străbunicilor existau ființe magice, ființe ascunse, spirite ale pietrelor, ale stâncilor, ale pădurilor, ale poienilor, ale izvoarelor și așa mai departe.
Și toate aceste ființe trăiau împreună cu noi, alături de noi, dar, cumva, într-un univers paralel. De fapt, intersecții existau între lumea lor și lumea noastră, a oamenilor, dar erau foarte rare și foarte speciale. Erau elfii, piticii, spiridușii, zânele și nimfele și tot felul de ființe pe care nu era bine să le deranjezi. Nu trebuia să te duci în locurile fermecate în care trăiau aceste ființe, pe care trebuia să le respecți. În mitologia popoarelor nordice și a popoarelor germanice, s-a păstrat mult timp credința în aceste ființe magice.
Chiar și astăzi, în anumite zone, mai există credința în elfi. De exemplu, în Islanda se spune că anumite drumuri și anumite construcții moderne au fost făcute astfel încât să nu deranjeze anumite locuri în care credința populară spunea că sălășluiesc asemenea ființe. Pentru că oamenii credeau că nu e bine să te pui cu asemenea ființe magice, pentru că s-ar fi putut să ai diferite ghinioane, s-ar fi putut să ai diferite accidente inexplicabile. Ele sunt niște ființe bune, însă doar în măsura în care ești și tu bun, doar în măsura în care le ajuți și le respecți. Dacă le deranjezi, sunt niște ființe care pot să fie foarte răzbunătoare. Și, uneori, aceste personaje se intersectează cu noi, așa cum știți din povești. Noi le putem cere ajutorul, dar și ele ne pot cere ajutorul, atunci când simt că soluția este la noi.
Există o poveste foarte frumoasă, în care regele elf, bolnav fiind, odată, s-a gândit că singura lui șansă să se facă bine este să apeleze la oameni, să apeleze la niște vraci, la niște tămăduitori. Și a mers la acești oameni și, într-adevăr, l-au vindecat acești vraci. Și apoi el s-a gândit că ar vrea să-i răsplătească, că ar fi frumos să-i răsplătească. Și, atunci, a cerut fiecăruia câte un fir de păr. Apoi, cu toate aceste fire de păr de la acești vraci, pe care le-a ținut în mână, a făcut o floare.
Floarea pe care a făcut-o se numește arnică. Și această floare pe care regele elfilor a creat-o și a dăruit-o oamenilor este, astăzi, una dintre plantele medicinale cele mai utilizate. Mai mult, Organizația Mondială a Sănătății recunoaște arnica drept una dintre plantele medicinale extrem de importante. Și, știm, Organizația Mondială a Sănătății are foarte multe rigori până la a ajunge să recunoască un remediu natural. Totuși, arnica este una dintre plantele medicinale recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății.
Și pe bună dreptate, pentru că este o plantă cu foarte multe virtuți pentru sănătatea noastră. Are proprietăți antiinflamatoare, analgezice, calmante. Este recomandată pentru dureri musculare, pentru dureri reumatismale, pentru articulații dureroase. De fapt, este recomandată o cremă cu arnică sau un gel cu arnică, așa cum sunt cele de la compania Larix. Sportivii folosesc foarte mult aceste produse, pentru că, după un antrenament intens, încearcă, astfel, să aibă mai puține dureri ulterioare. Și, tocmai de aceea, dacă faceți sport și vreți să preîntâmpinați, ca să spun așa, o febră musculară, ar fi bine să folosiți o cremă sau un gel cu arnică. Dar aceste produse sunt indicate și în caz de entorse, de luxații, de înțepături de insecte, de vânătăi și așa mai departe. Tocmai de aceea, ar fi bine să avem cu toții în casă o cremă sau un gel cu arnică. Și, bineînțeles, să le luăm cu noi și în vacanță, pentru că este bine să avem asemenea produse în rucsacul cu care plecăm în vacanță.
Ceea ce vreau să spun este că această plantă se folosește în produse, în remedii naturale pentru uz extern. Și se folosește floarea, care trebuie culeasă într-un anume fel, uscată. Și toate principiile active din florile uscate de arnică sunt în aceste produse. Această plantă medicinală este o plantă perenă și crește la peste 800 de metri. Iar cei care culeg florile acestei plante ar trebui să fie culegători profesioniști. De ce vă spun acest lucru? Pentru că, în anumite țări din Europa, exploatarea intensivă și cu mai puțină grijă a acestei plante a făcut să nu mai prea existe arnică în țările respective. Din fericire, noi, în România, avem arnică. Și compania Larix, de care vă spuneam, lucrează cu culegători profesioniști, care știu să culeagă florile de arnică astfel încât să nu distrugă planta. Pentru că noi avem nevoie de aceste plante de arnică și în viitor. Așadar, companiile responsabile trebuie să fie atente și la modul în care obțin materia primă, la modul în care se recoltează toate aceste plante medicinale. Sunt foarte multe aspecte la care, din păcate, în alte țări, producătorii de remedii naturale nu au fost atenți și acum au ajuns să nu mai aibă anumite plante medicinale.
Așa cum am spus de nenumărate ori, România este o țară binecuvântată. Avem, din fericire, o biodiversitate de excepție, de care trebuie să avem grijă. Iar compania Larix, de care vă spun, are grijă. Are grijă de plantele medicinale, pe care le culege, după cum spuneam, cu culegători profesioniști, astfel încât plantele medicinale perene să existe și în anii următori. Sunt foarte multe aspecte la care companiile din domeniu ar trebui să fie atente.
Eu vă mulțumesc tare mult pentru că urmăriți Strategia Mea de Sănătate, mica mea emisiune de sănătate în care vă prezint diferite remedii naturale, povești, legende și câte și mai câte. Și vă invit să luați în bagajul de vacanță cremă cu arnică sau gel cu arnică. Personal, recunosc, îmi place mai mult gelul. Sau puteți să luați și cremă, și gel și să folosiți, de fiecare dată, produsul care vă convine. Oricum, cred că este foarte important să avem fiecare în casă o cremă sau un gel cu arnică. Și, bineînțeles, să le luăm și în bagajul de vacanță.
Și, pentru că tot veni vorba de vacanță, mi-aș permite o sugestie. Dacă vreți să vă faceți vacanța în Sibiu sau în împrejurimi, cred că ar fi bine să mergeți să vizitați Muzeul Farmaciei din Sibiu. O să vedeți cum arăta o farmacie pe vremuri, o să aflați mai multe despre Samuel Hahnemann, care a fost medicul și secretarul baronului Bruckenthal între 1777 și 1779. Și nu uitați despre cine este vorba, este vorba de părintele homeopatiei. Oricum, în această incursiune la Muzeul Farmaciei din Sibiu veți afla mai multe despre rolul plantelor medicinale, care, așa cum știm, de fapt, cu toții, au stat la baza dezvoltării medicinei.
Eu vă mulțumesc tare mult încă o dată! Vă doresc o vacanță frumoasă și nu uitați să puneți în bagaj cremă sau gel cu arnică de la Larix! Vă mulțumesc tare mult și aveți grijă de voi!
Mai multe despre produsele Larix, inclusiv despre crema cu arnică și despre gelul cu arnică, puteți afla pe www.larix.ro. Gelul cu arnică de la Larix se găsește pe emag.ro aici.