Strategia Mea de Sanatate – De ce ar trebui sa includem gulia in alimentatie
0Cecilia Caragea: Stim ca este important sa mancam legume. Totul este sa gasim legumele care ne plac. Mie, de exemplu, imi plac foarte mult guliile. Si mananc gulii, asa, pur si simplu, crude. Iau cate o gulie, o curat, o tai felii si o rontai. Chiar si la birou, cand nu am timp sa iau pauza de masa, iau cate o gulie si o mananc. Am, imediat, asa, o senzatie de revigorare. Si, pentru mine, guliile au un gust absolut delicios! Un gust racoritor si dulce. Seamana intrucatva cu gustul de ridiche. Dar guliile fac parte din aceeasi familie cu varza, cu broccoli, cu conopida. Insa, din pacate, ele nu sunt atat de cunoscute. Cred ca guliile ar trebui promovate, pentru ca sunt foarte bogate in vitamina C. De exemplu, stiati ca gulia are mai multa vitamina C decat portocala? De exemplu, daca intr-o zi mancam o cana cu bucatele de gulie cruda, ne-am luat doza zilnica de vitamina C. De fapt, nu ca ne-am luat doza zilnica de vitamina C, ci chiar am depasit doza zilnica de vitamina C. Exista legume oarecum surprinzatoare, iar gulia este una dintre ele! Pare cumva banala, consideram ca este o radacinoasa, dar nu este, pentru ca ea creste pe suprafata pamantului, nu este o radacinoasa. Dupa cum spuneam, face parte din familia cruciferelor, este din aceeasi familie cu varza, cu conopida, cu broccoli. Ni se pare o leguma banala, dar ea este, dupa cum spuneam, foarte bogata in vitamina C. Si nu numai in vitamina C! Mai contine vitamina A, vitamina K, foarte multe vitamine din complexul B-urilor. In plus, are un continut bogat in potasiu, calciu, magneziu, zinc, cupru, mangan, fier. Dupa cum spuneam, este o leguma surprinzatoare si extrem de sanatoasa. Tocmai de aceea, in mod traditional, in retetele noastre, romanesti, era inclusa si ea. Era inclusa in ciorbe, in supe, se faceau mancaruri cu gulii, gulii umplute, chiar si gulii murate. Astazi, multi dintre cei care aleg sa traiasca sanatos stiu ca trebuie sa includa in alimentatia lor zilnica sucuri de legume. Si ar putea sa aleaga si sucul de gulie. Sucul de gulie merge foarte bine si ca atare, dar si combinat cu suc de morcov sau cu suc de mar. Dar, dupa cum spuneam, puteti sa mancati si gulie, asa, pur si simplu, cruda. De ce? Pentru ca este foarte bogata si in fibre alimentare si ajuta la slabit. Dar gulia nu este indicata doar in curele de slabire, ea are foarte multe beneficii pentru sanatatea noastra. Ne sustine sanatatea sistemului digestiv si este indicata si atunci cand ne confruntam cu edeme, cu retentie de apa, pentru ca ajuta la eliminarea apei din organism. In plus ea ajuta si la stabilizarea nivelului glucozei in sange. Tocmai de aceea, poate fi inclusa in alimentatie chiar si de catre diabetici. Bineinteles, acestia trebuie sa se sfatuiasca cu medicul lor curant. Dar gulia poate fi luata in considerare in alimentatia lor zilnica. Iar gulia ne ajuta si sa ne mentinem tensiunea arteriala in limite normale, ne ajuta sa avem oase sanatoase, ca muschii nostri sa functioneze in parametri normali. Are si un efect antiinflamator si este recomandata si in cazul in care ne confruntam cu infectii virale. Se spune ca este indicata si apa in are am fiert o gulie pentru a face gargara cu aceasta apa. Sau putem sa folosim apa in care am fiert o gulie si atunci cand avem acnee si avem nevoie sa ne ajutam pielea si din exterior.
Iata, numai lucruri bune despre aceasta leguma! Merita sa o descoperiti sau, mai bine spus, sa o redescoperiti si s-o includeti in alimentatia voastra, fie cruda, fie in diferite retete! Bunicul meu, de exemplu, facea o supa de gulii absolut fabuloasa. Va invit sa intrati online si sa cautati retete cu supe sau cu ciorbe de gulii si sunt convinsa ca o sa va placa! Mai vreau doar sa va spun ca in bucataria germana gulia este utilizata in mod frecvent si nemtii au si foarte multe varietati de gulii, nu doar guliile albe si rosii pe care le stim noi. Ei au si gulii albastre, verzi, mov si… cate si mai cate… Au inceput sa apara si la noi. Asadar, aveti de unde alege! Incercati gulii, indiferent de varietate, si o sa vedeti ca o sa va placa! Dar, asa cum stim, nu intotdeauna reusim sa avem stilul de viata pe are ni-l dorim, sa avem alimentatia corecta si sanatoasa pe care ne-o dorim. Si-atunci ar fi indicat sa apelam la ajutorul suplimentelor alimentare. Daca din alimentatie nu ne luam aportul necesar de vitamina C, este esential sa apelam la un supliment cu vitamina C. Si, asa cum stiti, v-am recomandat vitamina C alcalina de la Laboratoarele Remedia. Este o vitamina C care este indicata mai ales celor care vor sa fie grijulii cu confortul lor gastro-intestinal sau celor care au probleme cu alimentele acide. Oricum, vitamina C este esentiala! Nu uitati acest lucru! Si, bineinteles, puteti alege si alte suplimente, nu doar cu vitamina C, ci si cu seleniu, cu zinc, cu calciu, cu magneziu si cate si mai cate… Despre toate acestea vom vorbi in viitoarele noastre intalniri online. Daca vreti sa nu le ratati, va invit sa urmariti contul meu de Instagram sau sa dati like paginii mele de Facebook sau sa va abonati la canalul meu de YouTube. Fiecare cum preferati. Important este sa alegeti sanatos, sa va informati adecvat si sa aveti mare grija de voi!
Mai multe despre beneficiile vitaminei C alcaline si ale altor suplimente naturale puteti afla pe www.laboratoareleremedia.ro.