In Arena – DictionAR pe sarite, cuvintele uitate se transforma in pop-up museum
0De vineri, 17 septembrie, Muzeul National al Taranului Roman da “leapsa” tinerilor in descoperirea celor 22 de cuvinte “uitate”, care au sarit din dictionar si s-au ascuns prin oras. De la Tilinca la Opinca. DictionAR pe sarite, proiect dedicat copiilor si adolescentilor (+12 ani), este un dictionar etnologic care isi propune sa repuna in uz fragmente dintr-un “vocabular al ruralitatii”.
Timp de sase luni, o echipa de etnologi, educatori muzeali, artisti vizuali si animatori au transpus 22 de termeni vechi in animatii augmentate 2D si 3D, care asteapta sa fie descoperiti in cadrul a sase pop-up museums – instalatii stradale interactive si participative, de scurta durata, concepute special pentru publicul tanar care este invitat sa contribuie in mod activ, prin interventii creative, la intelegerea si reinterpretarea vocabularului taranesc. Desi este un concept relativ nou in lumea muzeala, Muzeul Taranului a mai derulat programe de tipul “muzeul personal” si a invitat de multe ori publicul la dialog informal.
Primul pop-up museum se desfasoara in cadrul Street Delivery Bucuresti 2021 de vineri, 17 septembrie, pana duminica,19 septembrie (in intervalul 12.00-18.00) si va fi amplasat chiar pe peluza din fata Muzeului National al Taranului Roman de pe bulevardul Kiseleff, transformand intregul spatiu verde de aici intr-un loc viu, animat: muzeul coboara in strada si ia parte activ la viata orasului.
Sunteti invitati sa scotociti prin sertare si prin amintiri, sa descoperiti si sa creati legaturi intre timpul de ieri si timpul de azi, intre cel rural si cel urban, intre timpul bun si timpul sec. Nu va faceti griji, nu e ca la scoala, ci e cu multa joaca, suspans, creativitate, cu AR, cu meme-uri si cu cele mai grozave idei pentru insta stories. Pana atunci, puteti afla cate ceva despre DictionAR pe sarite/ pe instagram @dictionar_pe_sarite/ si pe facebook DictionarPeSarite.
Cine mai stie astazi ce inseamna “copaie”, la ce e ea buna, la ce se folosea “melita”, si cum arata ea, daca “tilinca” e o podoaba, un instrument muzical sau un nume de fata? Ei, stie cineva?
Sunteti invitati sa descoperiti 22 de termeni, ascunsi prin oras, in cadrul celor sase pop-up museums care sunt pregatite (un fel de instalatii stradale peste care puteti da intamplator si-n cadrul carora sunteti asteptati sa va spuneti parerea despre aceste cuvinte uitate). Din 17 septembrie, in Bucuresti, Campulung Muscel si la Piscu.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro